unsplash.com
StoryEditor

V hlave počula hlasy a mávala zvláštne vízie. Johanku z Arku považovali za čarodejnicu, neskôr za svätú

31.12.2021, 18:00
Životný štýl
Johanka z Arku verila, že si ju Boh vybral, aby priviedla Francúzsku víťazstvo nad Anglickom. Napokon ju odsúdili za čarodejníctvo a ako 19-ročnú upálili na hranici. Pozrite sa na to, ako sa až po smrti stala jednou z najväčších svätcov histórie.

Nikdy v boji nezabila súpera

Aj keď si ľudia Johanku z Arku pamätajú ako nebojácnu bojovníčku a hrdinku storočnej vojny medzi Francúzskom a Anglickom, v skutočnosti nikdy nebojovala v bitke a nezabila súpera. Naopak sprevádzala vojakov ako maskot mávajúci zástavou namiesto zbrane. Taktiež vytvárala stratégie a ponúkala riešenia. Napriek tomu bola najmenej dvakrát zranená, najprv bola trafená šípom a neskôr jej kuša zasiahla stehno.

Upálená trikrát ako 19-ročná

V roku 1430 ju zajal nepriateľ a obvinili ju na základe viac ako 70-tich obvinení. Medzi nimi boli napríklad krádeže koní, čarodejníctvo a obliekanie sa za muža. Pred popravou bola Johanka z Arku držaná vo vojenskom väzení, kde boli podmienky brutálne a strážcovia jej hrozili znásilnením či zabitím. Nakoniec bola uznaná vinnou z kacírstva a ako 19-ročná bola upálená na hranici. Na toto predstavenie sa prišlo pozrieť vyše 10 000 ľudí. Jedna legenda dokonca hovorí, že Johankino srdce, chránené Bohom, prežilo požiar. Historické záznamy však dokazujú, že bola spálená trikrát a jej popol bol rozptýlený v rieke Seine. Tri upálenia mali zabezpečiť, aby si niekto z popravy nemohol niečo odniesť.

Očista mena až po niekoľkých rokoch

Hoci mal Karol VII možnosť zabrániť Johankinej poprave, ale nechcel byť spájaný s niekým, koho obvinili z čarodejníctva. Až o 20 rokov neskôr konečne zasiahol a nariadil, aby sa uskutočnil nový súdny proces, ktorý by očistil jej meno. Tým poskytol základy na to, aby ju Francúzsko považovalo za významnú pamiatku. V súčasnosti je patrónkou krajiny a slúži ako zdroj inšpirácie pre katolíkov aj nekatolíkov. Roľnícke dievča, ktoré sa stalo vojenskou veliteľkou, mučeníčkou a napokon ju v roku 1920 pápež vyhlásil za svätú. Dodnes je symbolom viery a slobody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 10:28