Energetická hodnota potravín
Zelenina – 50 až 100 kJ na 100 g
Ovocie – 220 kJ
Väčšina druhov mäsa a rýb a mliečne výrobky – 400 až 1 000 kJ
Múka, pečivo, cestoviny – 900 až 1 700 kJ
Tučné mäsá, údeniny a tučné syry – 900 až 2 000 kJ
Sladkosti, chipsy a oriešky – 2 200 až 2 900 kJ
Tuky – 2 000 až 3 800 kJ
Denný energetický príjem ženy od 19 do 34 rokov by mal byt 9000 až 11 000 kJ, ženy vo veku 35 až 54 rokov okolo 8 000 až 10 000 kJ a ženy nad 55 rokov 8 000 kJ.
Šiška či zmrzlina k poobednej káve?
Zdalo by sa, že si ju môžete dať. Energetická hodnota šišky je rovnaká, ako má rožok, a o niečo menšia ako veľký banán. Problém je, že neprináša nič zdravé, lebo je plná nevhodných mastných kyselín, ktoré telu škodia a len slabo zaženie hlad. Potom sa nečudujte, že dostanete skoro chuť na ďalšie sladkosti. Rovnako je to so zmrzlinou. Keď si ju dáte s ovocím, poriadne sa vám rozhýbe hladina krvného cukru a o chvíľu sa prihlási hlad. Lepším variantom je ovocný sorbet či ovocná dreň.
Tipy na zdravé raňajky – základom sú bielkoviny a dobré tuky
Celozrnné pečivo so zeleninovými nátierkami alebo avokádom
Obilné kaše s chia semienkami, orechmi a bobulovým ovocím alebo kiwi
Jogurty, syry, vajcia, kokos
Smoothie prevažne zo zelených listov azeleniny
Výživný obed a večera – najlepšia cesta, ako sa zasýtiť bez potreby sladkej bodky
Zeleninové polievky
Špaldové cestoviny s pestom
Kvalitné mäso so šalátom alebo s varenou zeleninou
Cottage cheese
Quinoa s varenou zeleninou
Haloumi syr na veľa spôsobov
Zeleninové šaláty s kvalitným olejom