Za menštruačnými kŕčmi sa môže skrývať tento stav.archív
StoryEditor

Menštruačné kŕče vedia byť neznesiteľné: Ak vás trápia každý cyklus, vieme, kde je problém

22.10.2024, 11:30
Zdravie

Menštruácia sa u každej ženy prejavuje inak. Niektoré z vás môžu zažívať silné krvácanie, iné nepríjemnú bolesť či kŕče. Ak vás však intenzívna bolesť trápi počas každého cyklu, niečo nie je v poriadku. Pozrite sa, čo sa skrýva za bolestivou menštruáciou.

Niektoré ženy o menštruácii ani nevedia, no sú aj také, ktoré sa počas celého cyklu kvôli bolesti a kŕčom nevedia pohnúť z miesta. Ak sa radíte k tej druhej skupine a menštruácia vám pravidelne sťažuje vykonávanie bežných činností, mali by ste spoznať príčinu tohto problému. Za silnými kŕčmi a nepríjemnou bolesťou sa môže skrývať dysmenorea, ktorá dokáže spôsobiť veľkú bolesť. Zistite, či trápi tento stav aj vás.

Bolesť počas menštruácie

Bolesť je pri menštruácii bežná a normálna, ak však trvá viac než dva dni, je veľmi intenzívna a spojená s kŕčmi, zvracaním, hnačkou či malátnosťou, niečo nie je v poriadku. Za týmito príznakmi sa môže skrývať stav nazývaný dysmenorea, ktorá najčastejšie postihuje ženy, ktoré za sebou ešte nemajú pôrod. Takisto však môže byť aj vedľajším prejavom endometriózy, a teda ochorenia pohlavných orgánov. Ak trápi nadmerne bolestivá menštruácia aj vás a túžite sa jej čo najrýchlejšie zbaviť, prezradíme vám, ako zmierniť nepríjemné príznaky dysmenorey.  

Bojujte proti bolesti

Pokiaľ vás aktuálne trápi bolestivý cyklus, aby ste sa zbavili kŕčov, naplňte fľašu horúcou vodou alebo použite vyhrievanú podložku, ktorej teplo uvoľní napätie v svaloch. Pomôcť síce môžu aj lieky, no najlepšou medicínou je predovšetkým oddych, zdravá strava a dostatočný prísun vitamínu D, ktorý zmierni bolesť takmer okamžite. Skvelým pomocníkom je aj ženský, alchemilkový alebo rebríčkový čaj či masáž pomocou éterických olejov na odstránenie napätia. Uškodiť si naopak môžete kofeínom, alkoholom, ale aj fajčením a nezdravým životným štýlom. Ak bolesť neustáva ani po pár dňoch, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. október 2024 11:32