Žuvanie žuvačiek má aj svoju temnú stránku,archív
StoryEditor

Žuvanie žuvačiek môže spôsobiť nadváhu aj zubný kaz: Siahnite radšej po iných variantoch

16.10.2024, 16:00
Zdravie

Žuvačky tvoria súčasť každodenného života takmer väčšiny z vás. Či už vďaka nim chcete mať lepší dych alebo sa len nejako zabaviť, mali by ste vedieť, že žuvanie žuvačiek nie je až tak zdravé. Spôsobiť totiž môže nadváhu aj zubný kaz. Pozrite sa, čím ich nahradiť.

Bolesť, zubný kaz či nadúvanie

Mnohé z vás si možno nahovárajú, že žuvanie žuvačky znižuje chuť do jedla, no pravda je úplne iná. Žuvačka s príchuťou mäty síce oddiali chuť na jedlo, no spôsobí výber jeho nezdravých variant a takisto môže byť príčinou prejedania sa. Okrem toho by ste mali vedieť, že pri žuvaní žuvačky sa do vášho tela dostáva omnoho viac vzduchu. Takýmto spôsobom vás môže trápiť nepríjemná hnačka, zápcha, nadúvanie či bolesť brucha. Aj keď žuvačky osviežujú dych, samotnému chrupu veľmi neprospievajú. Nielenže vás kvôli nim môže bolieť čeľusť, ale cukry, ktoré obsahujú, dokážu spôsobiť zubný kaz či nepekný povlak. Ak zvyknete žuť žuvačku takmer každý deň a nechcete sa tohto zlozvyku zbaviť, nahraďte klasickú žuvačku jej zdravšími alternatívami. 

Nahraďte žuvačky niečím zdravším

Ak zbožňujete žuvačky kvôli žuvaniu, nahradiť ich môžete napríklad stéviou, bazalkou, čerstvou mätou alebo petržlenovou vňaťou. Takisto pre vás môže byť ideálna žuvacia živica, v ktorej nenájdete žiadne umelé sladidlá ani chemikálie. Pokiaľ žuvačkám neviete odolať, pretože chcete mať neustále voňavý a svieži dych, siahnite po bylinkových ústnych vodách, kokosovom oleji alebo zelenom čaji. Pomôže však aj citrón, škorica či sušené brusnice. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. október 2024 16:02