Príčinou silných migrén môžu byť aj vaše osobnostné črty.Archív/ Mafra
StoryEditor

Bojujete s častými a bolestivými migrénami? Príčina môže byť skrytá vo vašej povahe

21.10.2024, 16:00
Zdravie

S nepríjemnou a bolestivou migrénou sme sa stretli už pravdepodobne všetci. Mnohí riešia svoje trápenie obyčajnou tabletkou, iní potrebujú zistiť príčinu a odhaliť, čo počas svojho dňa urobili nesprávne. Nedostatok vody, málo spánku či stresové obdobie? Príčinu nemusíte hľadať len v takýchto sférach. Faktom je, že ňou môžu byť aj naše osobnostné črty, ktoré máme dané odjakživa.

Migrénu môžeme charakterizovať ako časté ochorenie spojené so záchvatovými a silnými bolesťami hlavy. Niektorým ľuďom bolesti dokonca narúšajú zrak alebo pociťujú silné nutkanie na vracanie. Príznakov je mnoho, všetky sú však poriadne nepríjemné a obmedzujúce.

Zamerajte sa na povahu

Ak migrény zažívate často, predpokladám, že už ste sa niekoľko krát zamýšľali nad tým, čo môže byť ich príčinou. Ak skúmate svoje dni odpredu dozadu a stále netušíte, kde je problém, možno vám prinášame odpoveď. Migrény sú totiž výrazne prepojené s našimi osobnostnými a povahovými črtami.

To ako sa správame a ako na veci v našom svete reagujeme sa vo veľkej miere odzrkadľuje aj na našom zdraví. Aj keď sa to možno nezdá, naša povaha dokáže veľké zázraky. Ako reagujete na stres, ako komunikujete alebo ako silno prežívate emócie? Tu je niekoľko čŕt, ktoré vám pri takýchto ochoreniach vôbec nepomáhajú.

Náročný, ale častý neuroticizmus

V prvom rade spomenieme črtu, ktorá je charakteristická náchylnosťou na časté prežívanie úzkosti, hnevu a viny. Ľudia, ktorí sú typickí touto charakterovou črtou sú viac zraniteľní voči migrénam. Majú totiž podstatne výraznejšie zvýšenú citlivosť na stres a fyzický diskomfort vnímajú skutočne veľmi náročne. Počas svojich bežných dní zvyknú byť často nervózni a podráždení. Niet pochýb o tom, že aj takéto emócie sa niekde predsa len niekde ukladajú. Ak je práve prvý bod váš prípad, skúste na svojej povahe zapracovať a možno sa zlepší aj váš zdravotný stav.

Všetko chcete dokonalé

Ďalšou črtou, ktorá prispieva k migrénam je dlhodobo spomínaný, perfekcionizmus. Pod týmto pojmom rozumieme tendenciu klásť na seba a svoje okolie vysoké nároky. Práve takéto správanie vedie zvýšenému stresu a napätiu. A práve stres je jedným z najčastejších spúšťačov migrén. Ak zvyknete mať potrebu inklinovať k absolútnej dokonalosti, radšej sa snažte na ňu zabudnúť. Na svete predsa nikto nie je dokonalý a preto je taký pestrý a jedinečný!

Neznášate kritiku a neúspech

Poslednou osobnostnou črtou, ktorú spomenieme je nízka tolerancia kritiky a samozrejme, neúspech. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí nedokážu tolerovať kritiku alebo nezvládajú neúspech prežívajú oveľa intenzívnejšie negatívne pocity. Často pociťujú stres, napätie a úzkosti. Ich prejavy sú v mnohých prípadoch prepojené s nízkym sebavedomím. Ak prežívajú takéto emócie takmer každodenne, je viac než jasné, prečo často prežívajú aj migrény. Ak ste sa v týchto charakteristikách našli, skúste najskôr pracovať na svojej povahe a som presvedčená o tom, že sa začnú diať zázraky.

Nie nadarmo sa hovorí, že príčiny našich problémov nie sú skryté vo vonkajšom svete, ale práve naopak, v nás. Skúsme sa nad svojou povahou zamyslieť a zmeniť ju k lepšiemu. Ak sa nám to podarí, som si istá, že výsledky budú stáť za to!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. október 2024 16:02