archív
StoryEditor

Všetko o diétach: Ktoré sú celebritné, ktoré nebezpečné a ktoré najzdravšie?

17.10.2024, 21:00
Zdravie

Tiež sa na vás valí z každej strany tip na skvelú diétu, ale nikdy sa nezamýšľate na ich podstate. Na to vám teraz odpovieme.

Tie, ktoré sú populárne medzi celebritami:

Keto diéta – Halle Berry a Kim Kardashian na vlne tukov

Predstav si svet, kde môžeš jesť avokádo a slaninu na raňajky a stále chudneš! Presne to robí keto diéta, kde je tuk tvoj najlepší kamarát a sacharidy sa stávajú nepriateľom číslo jeden. Halle Berry a Kim Kardashian prisahajú na tento trik, vďaka ktorému ich telá spaľujú tuky ako o život!

Prerušovaný pôst – Jennifer Aniston a Hugh Jackman

Tento trend, kde sa je len v určitých časoch dňa a zvyšok času sa postí, je hitom medzi celebritami. Jennifer Aniston a Hugh Jackman sa zaviazali k tomuto životnému štýlu a tvrdia, že im to pomáha udržať sa vo forme. Jesť len 8 hodín denne? Prečo nie, keď to funguje!

Vegánstvo – Beyoncé a jej rastlinná revolúcia

Beyoncé sa rozhodla pre rastlinnú stravu a výsledky hovoria za všetko! Žiadne mäso, žiadne mlieko, len čistá sila rastlín. Beyoncé touto diétou nielenže podporuje svoju postavu, ale aj našu planétu.

Paleo diéta – Gwyneth Paltrow v štýle jaskynných ľudí

Gwyneth Paltrow verí v návrat k našim koreňom s paleo diétou, ktorá sa inšpiruje stravou našich predkov. Žiadne spracované potraviny, len čisté mäso, zelenina a ovocie. Ak to fungovalo pre jaskynných ľudí, prečo nie pre nás?

Zónová diéta – Jennifer Lopez a rovnováha na tanieri

J. Lo sa spolieha na zónovú diétu, ktorá kladie dôraz na vyváženie sacharidov, bielkovín a tukov v každom jedle. Táto diéta jej vraj pomáha udržať si energiu na celý deň a vyzerať vždy fantasticky.

 

Tieto diéty sú síce populárne medzi hviezdami, ale každému sedí niečo iné. Hlavné je nájsť to, čo funguje práve pre teba!

Najzdravšie diéty

Stredomorská diéta:

Táto diéta je založená na strave obyvateľov Stredomoria a je považovaná za jednu z najzdravších na svete. Zahŕňa veľké množstvo ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, semien a olivového oleja. Ryby a morské plody sú hlavnými zdrojmi bielkovín, pričom červené mäso sa konzumuje len občasne. Stredomorská diéta je spojená s nižším rizikom srdcových ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.

Flexitariánska diéta:

Flexitariánska diéta je zmesou vegetariánskej a bežnej stravy. Jej základom je hlavne rastlinná strava, ale umožňuje občasnú konzumáciu mäsa a živočíšnych produktov. Diéta kladie dôraz na ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky a rastlinné bielkoviny, pričom minimalizuje spracované potraviny a sladkosti. Flexitariánska strava podporuje zdravie srdca, znižuje riziko cukrovky a môže pomôcť pri chudnutí.

Nordická diéta:

Podobne ako stredomorská, aj nordická diéta je založená na tradičných stravovacích návykoch, tentoraz z krajín ako Nórsko, Švédsko a Dánsko. Obsahuje veľa rýb (najmä tučných ako losos a sleď), celozrnné produkty, korene a hľuzy (napr. zemiaky, mrkva), bobule a fermentované mliečne výrobky. Táto diéta je spojená s nižším rizikom chronických ochorení a je šetrná k životnému prostrediu.

Nebezpečné diéty

Sú aj také a nie je ich málo:

Dlhodobé hladovanie alebo extrémne nízkokalorické diéty

Diéty, ktoré drasticky obmedzujú príjem kalórií na menej ako 800 kalórií denne, môžu viesť k vážnym zdravotným problémom. Dlhodobé hladovanie môže spôsobiť nedostatok živín, oslabenie imunitného systému a problémy s metabolizmom. Takéto diéty sú často neudržateľné a môžu viesť k rýchlemu priberaniu po ich ukončení.

Monotónne diéty – jeden druh potraviny

Diéty, ktoré sa sústreďujú na konzumáciu len jedného druhu potraviny (napríklad grapefruitová diéta alebo kapustová polievka), môžu spôsobiť vážny nedostatok živín. Telo potrebuje rôznorodú stravu na to, aby získalo všetky potrebné vitamíny, minerály a ďalšie látky.

Detoxikačné diéty a pôstne kúry

Tieto diéty často tvrdia, že očisťujú telo od toxínov, ale v skutočnosti môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Obličky a pečeň prirodzene čistia telo od toxínov, a preto nie je potrebné nasledovať drastické detoxikačné diéty. Navyše, tieto kúry môžu viesť k dehydratácii, nedostatku elektrolytov a ďalším zdravotným rizikám.

Dukanova diéta

Táto diéta, ktorá je založená na konzumácii vysokého množstva bielkovín a nízkeho množstva sacharidov, môže viesť k zdravotným problémom, ako sú zápcha, nedostatok vitamínov a minerálov a zvýšené riziko ochorení obličiek. Navyše, môže byť ťažké dodržiavať ju dlhodobo, čo často vedie k jojo efektu.

Extrémne nízkosacharidové diéty

Aj keď niektoré formy nízkosacharidových diét, ako napríklad keto, môžu byť účinné pri chudnutí, extrémne obmedzenie sacharidov môže viesť k únave, nedostatku energie a nedostatku vlákniny, čo môže mať negatívny vplyv na trávenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 21:02