Migrénu môžete poraziť vďaka týmto zásadám.dreamstime
StoryEditor

Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy: Ak ju chcete poraziť, držte sa týchto zásad

12.01.2024, 17:00
Zdravie

Trpeli ste už niekedy migrénou? Ak áno, určite viete, aké nepríjemné stavy so sebou prináša. Tí, ktorí ju nikdy nezažili, si myslia, že je to len obyčajná bolesť hlavy, no mýlia sa. Migréna dokáže totiž strpčiť život v mnohých oblastiach. Pozrite sa, ako môžete poraziť tento zdravotný problém.

Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy. Je charakterizovaná ako ostrá a pulzujúca bolesť v hlave, ktorá nechce skončiť. Ak ju pravidelne zažívate aj vy, určite by ste sa jej chceli nadobro zbaviť, pretože vám deň čo deň znepríjemňuje život. Predtým, než sa pustíte do jej odstraňovania, mali by ste vedieť, čo ju najčastejšie spúšťa.  

Nedostatok spánku či stres

Migrénu zažíva veľké množstvo mužov aj žien. Ak tento problém trápi aj vás, je dobré poznať, aké sú jeho spúšťače. Najväčší vplyv na migrénu má predovšetkým stres, za ktorým môže stáť mnoho ďalších psychických či zdravotných problémov. Takisto môže pulzujúca bolesť v hlave vzniknúť pri nedostatku spánku, nadmernom požívaní alkoholu alebo kofeínu. Pozor si musíte dať aj na hormóny, ktoré sú najsilnejšie pri menštruácii a tehotenstve. Migrénu však môžu spôsobiť aj niektoré potraviny a jedlá, ako je napríklad čokoláda, zrejúci syr či umelé prísady.

Zmeňte životosprávu

Ak sa túžite zbaviť migrény, mali by ste vedieť, že to nebude jednoduché. Môžete síce siahnuť po liekoch, no tie nedokážu vyriešiť problém, iba ho potlačia. Naopak bude najlepšie, ak zmeníte svoju životosprávu a zameriate sa na vyššie spomínané spúšťače migrény, ktorým sa treba vyhýbať. Pomôcť však môže aj relaxačné cvičenie, jóga, prechádzka alebo aromaterapia. Ak ste neustále v strese, doprajte si aspoň raz za týždeň čas len pre seba, oddychujte alebo vybehnite niekam na masáž, ktorá uvoľníte nielen stuhnuté svalstvo, ale aj bolesť hlavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:17