Sedenie s prekríženými nohami môže napáchať veľké škody, robíte to aj vy?Shutterstock
StoryEditor

Takéto sedenie milujú všetky ženy, avšak mali by sme naň zabudnúť. Ničí nám zdravie, robíte to aj vy?

18.10.2024, 15:00
Zdravie

Fyzioterapeutka Zuzana Čejková tvrdí, že žiadny pohyb nie je zlý. Avšak je aj niekoľko takých, ktoré nám môžu po nejakej dobe viac škodiť, ako pomáhať. Jedným z nich je obyčajný sed, ktorý obľubujú takmer všetky ženy. Hovoríme o prekladaní jednej nohy cez tú druhú. Vedeli ste, že práve takáto komfortná poloha vám môže brániť otehotnieť alebo môže byť príčinou akútnych bolestí? Zuzana stojí za tým, že svoje sedenie by sme mali okamžite zmeniť.

Zuzana Čejková je česká fyzioterapeutka, ktorá má na instagrame profil Fyziomluva.  Tvrdí, že žiadny pohyb nie je zlý a všetkých sa k nemu snaží motivovať. Denne pracuje s mnohými pacientmi, ktorým radí, ako si zveľadiť a zlepšiť kvalitu ich života.

Kľúč je skrytý v maličkostiach

Sympatická odborníčka v prvom rade tvrdí, že zdravie sa skrýva v maličkostiach. Nemusíte ihneď začať profesionálne trénovať či behať maratóny. Kľúčové podľa nej je, aby ste pohyb zaradili do vašich každodenných situácií. Ak sa stane súčasťou vášho života, vyhrali ste. Zuzana je dôkazom toho, že keď sa chce, dá sa všetko. Zdravý životný štýl praktizuje mnohé roky a zakomponovala aj pomerne netradičné spôsoby. Jedným z nich je napríklad sedenie na zemi.

,,Ja hovorím aj ľuďom aby sa čo najmenej snažili sedieť na stoličkách. Žiadny pohyb nie je zlý, ale  ide o to, že na tých stoličkách denne sedíme príliš dlho. Ovplyvňuje to viaceré svaly a preto nás bolí chrbát,“ povedala Zuzana v rozhovore Denníka e15.

Ďalej dodala, že dlhé hodiny na trénovanie sa v dnešnej dobe nedarí vyhradiť takmer nikomu. Všetci sme zaneprázdnení, avšak aj v takomto prípade sa dá nájsť riešenie.

,,Ja odporúčam také tie malé pohybové desiaty v priebehu dňa. Napríklad vystúpite o zastávku ďalej. Alebo doma,  si ihneď nesadajte na gauč, ale si sadnite na zem a rovno sa ponaťahujte. Jednoducho minimalizujte sedenie najviac, ako to ide. Taktiež v práci. Každú pol hodinu sa prejdite, otvorte si okno, urobte si zopár drepov. Sú to maličkosti, ale v priebehu rokov znamenajú strašne veľa.“

Koniec nebezpečnému posedu

Ďalšou oblasťou, o ktorej profesionálka hovorila je napríklad sedenie s prekríženými nohami. Nebudeme si klamať, my ženy tento posed jednoducho milujeme. Je praktický, pohodlný a ešte aj elegantný! Prečo je táto poloha tak veľmi kritizovaná?

,,Noha cez nohu je problematická najmä pre ženy, ktoré to hlavne robia. Ide totiž o sval, ktorý nám ide od krížovej kosti k bedrám. Keď si prekrížime nohy, práve ten sval je stiahnutý. A on ťahá iné kosti a ďalšie svaly,“ povedala Zuzana s tým, že mnohým svojím klientkam odporučila na takéto sedenie úplne zabudnúť. Výsledky všetkých doslova šokovali.

Lepšia menštruácia a nijaké bolesti

,,Mám stovky spätných väzieb od žien, že sa im napríklad zlepšila menštruácia, zmiernili sa im bolesti chrbta, prestali im strieľať bolesti do nohy. Nie je problém, ak to urobíme raz za čas. Problém by bol, keby sme to robili osem hodín denne,“ dodala fyzioterapeutka s tým, že ak sa ženy pokúšajú otehotnieť alebo sú tehotné,  takéto sedenie by v ich prípade úplne zakázala. Údajne im môže poriadne škodiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 15:02