Zuzana Líšková má na konte množstvo spokojných klientov.Jakub Čajko
StoryEditor

Do leta môžete vyzerať fit. Výživová poradkyňa Zuzana Líšková poradí, ako na to. Navyše jedálniček ako bonus

30.05.2024, 08:00
Zdravie

Zuzana Líšková je výživová poradkyňa, ktorá pomohla zredukovať váhu už stovkám jej klientov. Samotné chudnutie je podľa jej slov len začiatok. Oveľa dôležitejšie je naučiť sa stravovať tak, aby ste si svoju váhu aj udržali. Čo je podľa nej najdôležitejšie a aké chyby pri chudnutí najčastejšie robíte? O tom všetkom nám Zuzka porozprávala.

Kto sú vaši klienti? Sú to len ženy, alebo aj muži? Kto chudne jednoduchšie, prípadne rýchlejšie?

Sú to aj ženy aj muži. Rýchlejšie chudnú ľudia s vyšším množstvom svalovej hmoty. Preto sa všeobecne hovorí o mužoch, že ľahšie chudnú. Muži majú prirodzene viac svalovej hmoty. Ale keď sa na to pozeráme z dlhodobého hľadiska, je to jedno, či zredukujeme za 3, 6 či 12 mesiacov, dôležitá je udržateľnosť. Všeobecne najlepšie chudnú ľudia, ktorí idú podľa plánu a nehľadajú iné cesty. Dôverujú mne a môjmu programu.

Keby ste mali dať našim čitateľom jednu radu, ktorá môže zmeniť ich stravovacie návyky, prípadne zmeniť samotný postoj k jedlu, aká by bola?

Pozerať sa na potraviny ako na zdroj výživy. Vždy sa sám seba opýtať, čo dáva daná potravina môjmu telu? Pretože konzumujeme veľa prázdnych kalórií, veľa ultra spracovaných potravín, ktoré naše telo nevyživujú, ale unavujú.

Máte nejaké tipy, ako sa dostať expresne do leta do formy? Stíhame to ešte vôbec?

Určite vieme ešte pre seba veľa urobiť a hlavne sa správne nastaviť a venovať leto svojmu telu. Je to ideálne obdobie na zdravé stravovanie a redukciu hmotnosti.  Veľkosť porcií a zloženie taniera, to sú kľúčové faktory. Každý tanier by mal obsahovať bielkoviny, tuky aj sacharidy. Veľkosť porcie pre ženu je od 350 do 400 g a muža 450 až 500 g. Vylúčiť alkohol, rýchle cukry okrem ovocia a konzumovať dostatok čerstvej zelenej zeleniny.

Najväčším problémom žien sú veľakrát sladkosti. Máte nejaké tipy ako zahnať chuť na sladké, prípadne je niečo čo robia zle, ak ich pravidelne takáto chuť na sladké prepadá?

Siahame po rýchlom cukre, pretože jeme málo a málo výživne. Stačí začať jesť 3 x denne, prijímať dostatok bielkovín, zdravé tuky a komplexné sacharidy. Tieto zložky nás zasýtia a my nemáme chuť na rýchle cukry. Jednoducho sa potrebujeme zasýtiť z kvalitných zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. september 2024 07:29