Brokolica sa dá pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. Keď zistíte, že má zároveň veľmi málo kalórií, bude vám chutiť o to viac.
Zdravá aj chutná
Brokolicu môžete konzumovať pokojne ako hlavný chod, ale aj ako prílohu. Skvelá je tiež ako súčasť polievok. Ideálna je v kombinácii so syrom, vajíčkami, alebo ako príloha k mäsu či cestovinám. Ak ste práve vo fáze chudnutia, alebo len chcete zdravšie jesť, brokolica by vo vašej kuchyni nemala chýbať. A to aj pre množstvo účinkov na vaše zdravie.
Cenné látky
Brokolica je bohatá na látky, ktoré majú pozitívny vplyv na celý organizmus. Za zmienku určite stojí sulforafán, ktorý má schopnosť zabíjať rakovinové kmeňové bunky. Zároveň spomaľuje starnutie, čo sa odrazí na celkovej vitalite vášho tela, ale aj pleti. Brokolicu teda pokojne zaraďte aj do boja proti prvým vráskam. Sulforafán má vplyv aj na imunitný systém, ktorý prirodzene s pribúdajúcim vekom slabne. Ak však prijímate dostatok zeleniny, ktorá túto látku obsahuje, stimulujete jeho fungovanie. Rovnako udržiava pod kontrolou krvný tlak a udržiava v rovnováhe hladinu vitamínu D. Mimochodom, sulforafán nájdete aj v ružičkovom keli, kapuste, rukole či aromatickom chrene. Izotiokynáty zastúpené v brokolici zase ničia karcinogénne látky a pomáhajú ich vylučovaniu z tela.