Niektoré potraviny majú potenciál ochladzovať.Pexels
StoryEditor

Ochlaďte sa pomocou zeleniny. V horúčavách si naservírujte cuketu, zeler či brokolicu

27.08.2022, 18:00
Recepty a tipy

Niektoré potraviny majú potenciál ochladzovať. Viaceré z nich totiž obsahujú vodu, ktorá je nevyhnutnou na reguláciu telesnej teploty.

V teplých dňoch ju naše telo vylučuje oveľa viac ako inokedy. Okrem vody, obsahujú aj množstvo výživných látok na organizmus.

UHORKA

Je plná vody, obsahuje jej takmer 95 percent, takže je ideálnou potravinou na hydratáciu a schladenie v horúcom počasí. Prospievajú obličkám, nakoľko podporujú vylučovanie škodlivých látok von z tela.

CUKETA

Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu, obsahuje až 91 percent vody a žiaden tuk. Navyše má vysoký podiel minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, obličky, pomáha pri liečbe cukrovky či reumy. Má aj protirakovinové účinky, zlepšuje tiež činnosť mozgu.

PARADAJKY

Patria tiež k potravinám s vysokým obsahom vody. Sú aj vynikajúcim zdrojom vitamínu C a iných antioxidantov. Najznámejší je lykopén, ktorý chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak a pokožku.

BAKLAŽÁN

Aj keď baklažán tvorí z veľkej časti len voda a nemá skoro žiadne kalórie, je zároveň veľmi výživný a ľudskému telu dokáže doplniť mnoho dôležitých látok: niektoré vitamíny skupiny B, potom aj vitamíny C a K, vápnik, mangán, železo.

STONKOVÝ ZELER

Pre svoju prenikavú vôňu a chuť nepatrí k veľmi obľúbeným potravinám. Napríklad šťava, ktorá perfektne ochladí, výrazne pomáha pri mnohých chorobách (diabetes, skleróze multiplex, reume), zlepšuje stav pokožky pri akné a ekzémoch, odstraňuje bolesti hlavy, nadúvanie aj zápchu.

KALERÁB

Patrí k základným surovinám v našej kuchyni. V kalerábe je zastúpený draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca. Považuje sa za dôležitú zložku, ktorá pomáhajú riadiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Zbaví organizmus prebytočnej vody.

BROKOLICA

Brokolica sa právom radí do skupiny najvýživnejších a najzdravších potravín. Je nabitá širokou škálou vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších zlúčenín. Podporuje detoxikáciu, zlepšuje trávenie a zdravie čriev, znižuje zápal, ktorý je príčinou mnohých chronických ochorení.

ČÍNSKA KAPUSTA

Čínska kapusta je nielen bohatá na vitamíny a minerály, má tiež ochranné vlastnosti proti rakovine a je tiež známa ako jedna z najlepších protizápalových potravín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:00