Niet nad dobrú taliansku pizzu. S čím ju máte najradšej? Je to šunka, kukurica, olivy alebo, naopak, paradajky, kuracie mäso a ananás? Aby ste si mohli túto obľúbenú pochúťku dopriať častejšie a nemuseli si ju neustále odopierať, pripravili sme si pre vás recepty na zdravšie a chutnejšie pizza cestá.
Fitness pizza z ovsených vločiek
Budete potrebovať:
100 g ovsených vločiek
1 ks vajce
1 bal. kypriaceho prášku bez fosfátov
soľ
1 strúčik cesnaku
olivový olej
20 g nastrúhaného eidamu
1 ks paradajka
3 ks sušených paradajok v oleji
40 g špenátu
Postup: Ovsené vločky zmiešajte s kypriacim práškom, soľou, cesnakom, vajíčkom a pár kvapkami oleja. Cestu vytvarujte na tenkú placku, položte na plech a pečte pri 180 stupňoch približne 15 minút. Upečené cesto vyberte, naukladajte naň suroviny, a to syr, paradajky, sušené paradajky a špenát. Vložte naspäť do rúry a pečte 10 minút.
Cuketová pizza
Budete potrebovať:
1 malú cuketu
80 g nastrúhaného syra
1 strúčik cesnaku
2 ks vajíčka
soľ
pár lyžíc kvalitného pretlaku
1 ks paradajka
pár kúskov baklažánu
pár kúskov červenej papriky
parmezán
štipku oregana
Postup: Cuketu postrúhajte a zbavte ju všetkej vody. Zmiešajte ju s postrúhaným syrom, cesnakom, soľou a vajíčkami. Na plechu vytvarujte cesto na tenší plát a pečte pri 190 stupňoch približne 20 minút. Cesto vyberte z rúry, potrite pretlakom, bazalkou a odzdobte podľa chuti, napríklad paradajkou, paprikou, baklažánom a syrom. Vložte späť do rúry a pečte 25 minút.
Pohánková pizza
Budete potrebovať:
500 g lúpanej pohánky
250 ml vody
250 g drvených ľanových semienok
soľ
za hrsť šampiňónov
za hrsť olív
sušené paradajky
1 ks cibuľa
paradajkový pretlak
3 strúčiky cesnaku
bazalka
tymian
soľ
Postup: Pohánku vložte do hrnca, premyte a zalejte vodou. Priveďte do varu, vypnite a pod pokrievkou nechajte zmäknúť. Ľanové semienka podrvte, vložte do misky, zalejte vlažnou vodou a nechajte postáť. Keď je pohánka dovarená, nechajte ju vychladnúť a rozmixujte. K zmesi pridajte ľanové semienka, osoľte a premiešajte. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vyformujte cesto na tenký plát, na ktorý natrite pretlak s cesnakom a soľou. Na cesto poukladajte šampiňóny, olivy, sušené paradajky a cibuľu. Vložte do rúry a pečte pri 200 stupňoch približne 20 minút.
Brokolicová pizza
Budete potrebovať:
1 ks brokolica
2 ks vajíčka
nastrúhaný syr
soľ
mleté čierne korenie
paradajkový pretlak
paradajky
oregano
Postup: Brokolicu rozmixujte na malé kúsky a zmiešajte ju s vajíčkami, nastrúhaným syrom, soľou a korením. Všetko premiešajte a z cesta vytvarujte tenký plát, ktorý položte na plech vystlaný papierom. Vložte do rúry a pečte pri 200 stupňov približne 15 minút. Napokon pizzu vyberte a poukladajte na ňu paradajky, syr a oregano. Dajte zapiecť na 15 minút a môžete podávať.
Pizza z bulguru
Budete potrebovať:
100g surového bulguru
hrsť ľanových semien
2 ks vaječné bielka
hrsť ovsených vločiek
paradajkový pretlak
za hrsť olív
1 ks paradajky
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
mleté čierne korenie
soľ
Postup: Bulgur uvarte podľa návodu na obale. Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku alebo podrvte. Keď je bulgur hotový, pridajte doň ľanové semienka, ovsené vločky, dve bielka, soľ a korenie. Všetko spolu zmiešajte. Z cesta vytvarujte tenký plát a položte ho na plech vystlaný papierom. Pečte pri 190 stupňoch približne 10 minút. Upečené cesto vyberte, natrite ho paradajkovým pretlakom a poukladajte naň olivy, paradajky, cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vložte do rúry a pečte ešte 10 minút.