Pripravte si spolu s nami zdravšie varianty obľúbenej pochúťky.unsplash
StoryEditor

Z bulguru, brokolice, vločiek či cukety. Pripravte si pizzu v zdravšom a chutnejšom prevedení

05.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Pizzu miluje snáď každý. Problém však nastáva v tom, že tá klasická sa robí z bielej múky, ktorá patrí k jedným z troch bielych jedov. Nebojte sa, nemusíte sa tejto obľúbenej pochúťky vzdávať. Stačí, ak si ju spolu s nami pripravíte v zdravšom a chutnejšom prevedení.

Niet nad dobrú taliansku pizzu. S čím ju máte najradšej? Je to šunka, kukurica, olivy alebo, naopak, paradajky, kuracie mäso a ananás? Aby ste si mohli túto obľúbenú pochúťku dopriať častejšie a nemuseli si ju neustále odopierať, pripravili sme si pre vás recepty na zdravšie a chutnejšie pizza cestá.

 

Fitness pizza z ovsených vločiek

Budete potrebovať:

100 g ovsených vločiek

1 ks vajce

1 bal. kypriaceho prášku bez fosfátov

soľ

1 strúčik cesnaku

olivový olej

20 g nastrúhaného eidamu

1 ks paradajka

3 ks sušených paradajok v oleji

40 g špenátu

Postup: Ovsené vločky zmiešajte s kypriacim práškom, soľou, cesnakom, vajíčkom a pár kvapkami oleja. Cestu vytvarujte na tenkú placku, položte na plech a pečte pri 180 stupňoch približne 15 minút. Upečené cesto vyberte, naukladajte naň suroviny, a to syr, paradajky, sušené paradajky a špenát. Vložte naspäť do rúry a pečte 10 minút.

 

Cuketová pizza

Budete potrebovať:

1 malú cuketu

80 g nastrúhaného syra

1 strúčik cesnaku

2 ks vajíčka

soľ

pár lyžíc kvalitného pretlaku

1 ks paradajka

pár kúskov baklažánu

pár kúskov červenej papriky

parmezán

štipku oregana

Postup: Cuketu postrúhajte a zbavte ju všetkej vody. Zmiešajte ju s postrúhaným syrom, cesnakom, soľou a vajíčkami. Na plechu vytvarujte cesto na tenší plát a pečte pri 190 stupňoch približne 20 minút. Cesto vyberte z rúry, potrite pretlakom, bazalkou a odzdobte podľa chuti, napríklad paradajkou, paprikou, baklažánom a syrom. Vložte späť do rúry a pečte 25 minút.  

image

Pizza z cukety je výborná na chudnutie.

unsplash

 

Pohánková pizza

Budete potrebovať:

500 g lúpanej pohánky

250 ml vody

250 g drvených ľanových semienok

soľ

za hrsť šampiňónov

za hrsť olív

sušené paradajky

1 ks cibuľa

paradajkový pretlak

3 strúčiky cesnaku

bazalka

tymian

soľ

Postup: Pohánku vložte do hrnca, premyte a zalejte vodou. Priveďte do varu, vypnite a pod pokrievkou nechajte zmäknúť. Ľanové semienka podrvte, vložte do misky, zalejte vlažnou vodou a nechajte postáť. Keď je pohánka dovarená, nechajte ju vychladnúť a rozmixujte. K zmesi pridajte ľanové semienka, osoľte a premiešajte. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vyformujte cesto na tenký plát, na ktorý natrite pretlak s cesnakom a soľou. Na cesto poukladajte šampiňóny, olivy, sušené paradajky a cibuľu. Vložte do rúry a pečte pri 200 stupňoch približne 20 minút.

 

Brokolicová pizza

Budete potrebovať:

1 ks brokolica

2 ks vajíčka

nastrúhaný syr

soľ

mleté čierne korenie

paradajkový pretlak

paradajky

oregano

Postup: Brokolicu rozmixujte na malé kúsky a zmiešajte ju s vajíčkami, nastrúhaným syrom, soľou a korením. Všetko premiešajte a z cesta vytvarujte tenký plát, ktorý položte na plech vystlaný papierom. Vložte do rúry a pečte pri 200 stupňov približne 15 minút. Napokon pizzu vyberte a poukladajte na ňu paradajky, syr a oregano. Dajte zapiecť na 15 minút a môžete podávať.

image

Brokolicová pizza vás zasýti a zahreje pri srdci.

unsplash

 

Pizza z bulguru

Budete potrebovať:

100g surového bulguru

hrsť ľanových semien

2  ks vaječné bielka

hrsť ovsených vločiek

paradajkový pretlak

za hrsť olív

1 ks paradajky

1 ks cibuľa

1 ks mrkva

mleté čierne korenie

soľ

Postup: Bulgur uvarte podľa návodu na obale. Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku alebo podrvte. Keď je bulgur hotový, pridajte doň ľanové semienka, ovsené vločky, dve bielka, soľ a korenie. Všetko spolu zmiešajte. Z cesta vytvarujte tenký plát a položte ho na plech vystlaný papierom. Pečte pri 190 stupňoch približne 10 minút. Upečené cesto vyberte, natrite ho paradajkovým pretlakom a poukladajte naň olivy, paradajky, cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vložte do rúry a pečte ešte 10 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:53