O koľkej by ste mali chodiť večer spať?dreamstime
StoryEditor

O koľkej chodíte spať? Tento čas je podľa odborníkov najlepší pre vaše zdravie

30.01.2024, 17:00
Zdravie

Budíte sa ráno unavené a cez deň sa tak neviete prebudiť? Pravdepodobne chodíte spávať v zlom čase. Áno, čítate dobre. Nie je totiž jedno, kedy si večer ľahnete do postele. Aby ste sa cítili psychicky aj fyzicky naozaj zdravo a vyhli sa rannej únave, prezradíme vám, o koľkej by ste mali chodiť spať podľa odborníkov.

Kvalitný spánok je dôležitý pre každú jednu z vás. Vďaka nemu môžete podávať v práci lepšie výkony, ste menej v strese, vaša pamäť aj pozornosť je lepšia a predovšetkým sa tak vyhýbate vzniku rôznych ochorení. Ak však kvalitne alebo dostatočne nespíte, vaše fyzické aj psychické zdravie je v ohrození. Pozrite sa, koľko hodín spánku potrebuje vaše telo a o koľkej by ste podľa odborníkov mali chodiť spať.

Prebudenie bez únavy

Predtým, než sa dostaneme k tomu, kedy je najlepší čas na spánok, by ste mali vedieť, koľko hodín spánku potrebuje vaše telo. Vo všeobecnosti by ste podľa odborníkov mali za noc spať minimálne sedem hodín. Ak tak budete spať pravidelne, ráno sa neprebudíte unavené a počas dňa budete schopné vykonávať akékoľvek činnosti a aktivity. Okrem toho sa vďaka dostatku spánku môžete zbaviť problémov so srdcom, krvným tlakom či cholesterolom. Napokon by ste si mali dať pozor aj na to, o koľkej chodíte spať.

Dajte si záležať na pravidelnosti

Aj keď každá z vás vstáva v rozličnom čase a ideálna hodina líhania do postele tak môže byť odlišná, podľa odborníkov je najlepšie chodiť spať okolo desiatej hodiny večer. Síce si tak možno nestihnete pozrieť časť z obľúbeného seriálu alebo nedokončíte všetky domáce práce, vďaka tomuto času sa ráno budete cítiť skvele. Už nebudete trpieť únavou a zabudnúť môžete aj na stres či zhon. Ak sa rozhodnete, že túto hodinu budete od dnešného dňa dodržiavať, dajte si záležať aj na pravidelnosti. To, že si každý večer ľahnete do postele v rovnakom čase totiž zaručí celkové fyzické a psychické zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 10:28