Pozrite sa, čo všetko dokážu s vašim zdravím reďkovky.dreamstime
StoryEditor

Jej liečivé účinky sú neuveriteľné: S týmto všetkým vám môžu pomôcť chutné reďkovky

28.01.2024, 17:00
Zdravie

Rady si pochutnáte na šťavnatých a chrumkavých reďkovkách? V tom prípade by ste mali vedieť, že okrem lahodnej chuti sa táto nenápadná zelenina môže pochváliť aj liečivými účinkami. Pomôcť vám dokáže s veľkým množstvom problémov. Pozrite sa, prečo by ste si reďkovky mali dopriať častejšie.

Reďkovka je známa pre svoju lahodnú, sviežu a mierne štipľavú chuť. Okrem toho, že dokáže oživiť zeleninový šalát a dochutiť domácu pomazánku, konzumovať by ste ju mali aj kvôli jej liečivým účinkom. Vďaka bielkovinám, vitamínom a minerálom, ako je napríklad vápnik, železo, draslík či selén, je totiž schopná pomôcť pri veľkom množstve zdravotných problémov. Pozrite sa, prečo sa túto chutnú zeleninu oplatí konzumovať častejšie. 

Posilnia imunitný systém

Reďkovky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vďaka čomu sú skvelé na posilnenie imunity a obranyschopnosti organizmu. Okrem toho by ste ich mali konzumovať aj vtedy, ak vás trápi silná nádcha, chrípka či nepríjemný kašeľ. Keďže dokážu vyčistiť ústnu dutinu, uľahčiť odkašliavanie a dezinfikovať sliznicu nosa, sú schopné zabrániť vzniku vírusov či infekcii. 

Zbavia vás zápchy či nadúvania

V reďkovkách môžete nájsť telu prospešnú vlákninu, ktorá zlepšuje funkčnosť čriev a horčicový olej, ktorý podporuje lepšie trávenie. Okrem toho vás vďaka antibakteriálnym a antimykotickým účinkom môže zbaviť nepríjemnej zápchy, hnačky či nadúvania. 

Pomôžu pri chudnutí

Pravidelne cvičíte, zdravo sa stravujete, no kilá nie a nie dole? Skúste začať viac konzumovať reďkovky, ktoré sú schopné pomôcť pri chudnutí. Dôvodom je najmä fakt, že vás zasýtia, zabránia prejedaniu a predovšetkým z nich nepriberiete, pretože neobsahujú takmer žiadne kalórie. 

Vyliečia aj závažné ochorenia

Vďaka bohatému obsahu sú reďkovky schopné pomôcť aj pri liečbe závažnejších ochorení, ako je napríklad rakovina či žltačka. Nielenže znižujú rast rakovinových buniek, ale čistia krv a detoxikujú organizmus.

Zbohom suchá a šupinatá pokožka

Trápi vás suchá, šupinatá či začervenaná pokožka? Naservírujte si za misku reďkoviek, ktoré pokožku hydratujú a dodajú jej potrebné vitamíny. Takisto vám pomôžu predchádzať všemožným kožným ochoreniam a nahradia aj klasický odličovač. 

Vynikajúce na rast vlasov

Reďkovky sú tak silné, že dokážu podpori´t aj rast vašich vlasov. Ďakovať za to môžu bielkovinám, ktoré dodajú hrive potrebné živiny, zabraňujú vypadávaniu či lámaniu končekov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 07:25