Doprajte si po jedle pár minútovú prechádzku.dreamstime
StoryEditor

Po jedle sa vyberte na prechádzku. Toto spraví chôdza s vaším telom

29.12.2023, 08:00
Zdravie

Aj vás to po jedle láka, ľahnúť si na gauč, vyložiť nohy a chvíľu nič nerobiť? Hoci je táto predstava zaujímavá, radšej než ležať by ste sa mali postaviť a vybrať sa na krátku prechádzku. Pozitívne to vplýva nie len na vaše zdravie, ale aj postavu.

Stačí pár minútová prechádzka po jedle a zlepší sa vám trávenie, zrýchli metabolizmus a vy sa budete cítiť oveľa lepšie.

Čo sa deje s vašim telom?

Podľa niektorých výskumov vplýva chôdza, respektíve mierna aktivita po jedle na optimálne regulovanie cukru v krvi. Ak je hladina cukru v krvi stabilná, má to vplyv na to, že nebudete rýchlo po jedle pociťovať hlad, ale tiež na vaše chute. Najmä tie na nezdravé či sladké jedlá. Podľa vedcov by ste sa na prechádzku mali vybrať čo najskôr po jedle. Hladina cukru v krvi začína stúpať zhruba po hodinke až hodinke a pol. Radšej tomu hneď predíďte. Z dlhodobého hľadiska tak vďaka tomuto návyku môžete zhodiť aj pár kíl, s ktorými dlhodobo bojujete.

Toto vám prospeje

Okrem toho, že pobyt na čerstvom vzduchu vám prospeje, určite sa dostaví aj vyplavovanie endorfínov, keďže aj v prípade prechádzky ide o pohyb, hoci veľmi príjemný a bez veľkej námahy. Nehovoriac o tom, že aj vaše trávenie ocení, ak sa po jedle nezvalíte hneď na gauč pred televízor. Žalúdok aj črevá budú fungovať o niečo lepšie a vďaka pravidelnej chôdzi sa vyhnete aj nafúknutému brušku. Okrem toho pohyb vplýva aj na správnu peristaltiku čriev.

Spaľujte

Akýkoľvek pohyb sa počíta. Ak ste si dali predsavzatie, že v nasledujúcom roku zhodíte nejaké tie kilogramy, mali by ste sa hýbať čo najviac. Šport by mal byť samozrejmosťou, no počítať sa bude aj to, ak vymeníte auto za chôdzu, ak vystúpite o pár zastávok skôr a prejdete sa, ak pôjdete radšej po schodoch než výťahom. Vďaka týmto zdanlivo malým krôčikom sa vám podarí denne nazbierať celkom slušný počet spálených kalórii.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:00