Kumquat podporí celkové zdravie organizmu.dreamstime
StoryEditor

Kumquat: Doprajte si toto exotické ovocie nie len na Vianoce

25.12.2023, 14:00
Zdravie

S kumquatom ste sa už zrejme stretli. Sú to malé oranžové plody pripomínajúce miniatúrny pomaranč. Majú však oválny tvar a konzumujú sa celé. Vrátane šupky, ktorá je nie len sladká, ale aj plná vitamínov.

Tieto plody sú bohatým zdrojom nie len spomínaných vitamínov, ale aj minerálov a vlákniny, ktorá je pre fungovanie vášho tela veľmi potrebná.

Vláknina

Kumquat obsahuje množstvo vlákniny, ktorá pozitívne vplýva na správnu funkciu vašich čriev a tiež trávenie. Zároveň črevá chráni pred rôznymi zápalovými ochoreniami a zbavuje ich nánosov, ktoré by mohli mať na vaše zdravie negatívny dopad. Kumkquat konzumujte aj v prípade, že vás trápi zápcha. No vláknina pomôže aj tým z vás, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo. Vďaka nej budete dlhšie sýti a keďže kumquat samotný má minimum kalórií, môžete si ho dopriať koľko len chcete.

Antioxidanty

Šupka, ale aj dužina obsahujú množstvo antioxidantov. Tie, ako iste dobre viete chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Vplývajú na budovanie imunity a chránia nie len vaše vnútorné orgány, ale aj kožu. Vďaka antioxidantom sa vyhnete jej predčasnému starnutiu, prvým vráskam a tiež rôznym ochoreniam či nedokonalostiam na pleti. Zlepší sa aj celkový vzhľad vašej pleti a to najmä vďaka vitamínu C.

image

Kumquat je plný vitamínov.

dreamstimedreamstime

Vitamíny a minerály

Množstvo zastúpených vitamínov a minerálov v týchto malých plodoch je skutočne pozoruhodné. Okrem céčka, ktoré by ste mali v dostatočných dávkach prijímať celoročne, sú to aj vitamíny A a E a tiež viacero vitamínov skupiny B. Táto vitamínová bomba chráni vaše zdravie, oči a podporuje vitalitu organizmus. Tiež posilňuje imunitný systém. No určite je to aj vďaka kombinácii s minerálmi: draslíkom, horčíkom, vápnikom, fosforom, sodíkom, železom či zinkom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:39