Toto sú liečivé účinky kapustnice.dreamstime
StoryEditor

Štedrovečerná kapustnica lieči: Neuveríte, čo všetko získate jej konzumáciou

23.12.2023, 17:00
Zdravie

Objaví sa kapustnica na vašom štedrovečernom stole aj tento rok? Mali by ste vedieť, že nepatrí len k tradičným vianočným jedlám, ale spája v sebe potraviny, ktoré patria k tým najzdravším. Okrem týchto sviatkov by sa preto na vašom tanieri mala objavovať aj počas roka. Pozrite sa, aké účinky v sebe ukrýva a s čím všetkým vám môže pomôcť.

Kapustnicu by ste si mali servírovať častejšie než len raz za rok na Vianoce. Totiž, vďaka liečivým účinkom, ktoré v sebe ukrýva, môže byť nápomocná pri veľkom množstve problémov.  Najčastejšie sa pripravuje z kyslej kapusty, sušených hríbov, cibule, cesnaku, kvalitného bravčového pliecka a domácej klobásy. Niektoré z týchto surovín patria k výživným potravinám, ktoré dokážu doplniť telu potrebné vitamíny a minerály. Pozrite sa, čo v tejto štedrovečernej pochutine je nesmierne liečivé.

Kyslá kapusta

Kapusta je skvelou bojovníčkou proti chrípke či iným vírusovým ochoreniam. Takisto v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Či už sa to týka surovej alebo varenej kapusty, každá táto forma obsahujú silný antioxidant, ktorý má protirakovinové a protizápalové účinky. Okrem toho môže podporiť správne trávenie, pôsobí ako spomaľovač starnutia a dokonca pomáha aj pri chudnutí.

Sušené hríby

V kapustnici nájdete aj sušené hríby, ktoré sú bohaté na antioxidanty a telu prospešné minerály či vitamíny. Práve vďaka nim posilňujú imunitu, spaľujú starnutie buniek, bojujú proti vráskam a udržiavajú vaše srdce zdravé. Takisto sa ich účinkom môžu potešiť aj tie z vás, ktoré trápi vysoký cholesterol, cukrovka alebo svalová bolesť.

Cibuľa

Cibuľa je už od nepamäti považovaná za účinný prírodný liek, ktorý dokáže pomôcť pri rôznych ťažkostiach. Okrem protizápalových a antibakteriálnych účinkov sa môže pochváliť aj ďalšími schopnosťami. Použiť ju môžete napríklad pri problémoch s močovými cestami, krvným tlakom, vysokým cholesterolom či hladinou cukru v krvi. Ak ju budete konzumovať pravidelne, alebo aspoň v kapustnici, zbavíte sa hnačky, zápchy či dokonca nadbytočných kíl. Okrem toho, že pomáha pri prechladnutí a kašli, je vynikajúcou pomocníčkou aj pri depresii, úzkosti a menštruačných bolestiach.

Cesnak

Strúčiky cesnaku dokážu pôsobiť ako silné antibiotikum. Zlúčeniny, ktoré cesnak obsahuje, sú schopné znižovať a zabraňovať tvorbe črevných infekcii. Okrem toho, je cesnak skvelým bojovníkom proti chorobám, vrátane prechladnutia, chrípky či silnej nádchy. Odborníci tvrdia, že pravidelná konzumácia cesnaku môže zlepšiť aj zdravie kostí a pri ženskom prechode dokáže znížiť nedostatok hormónu estrogén.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 16:58