Takto jednoducho vyčistíte ucho od prebytočného mazu.dreamstime
StoryEditor

Maz ucho chráni, ale môže mu aj uškodiť: Pozrite sa, čím ho dostatočne odstránite

28.11.2023, 17:00
Zdravie

Ušný maz je tekutina, ktorá má za úlohu chrániť zvukovod. Rovnako tak však môže jej nadmerné množstvo spôsobiť poškodenie alebo infekciu. Ak ju túžite z uší vyčistiť naozaj dôkladne, zabudnúť by ste mali na vatovú tyčinku. Z mazom vám naopak pomôžu tieto prostriedky.

Keďže maz ucho chráni a zabezpečuje prostredie bez baktérii, nie je potrebné ho za každú cenu odstraňovať každý deň. Ak sa vám však v uchu hromadí v nadmernom množstve, dokáže poškodiť sluch, spôsobiť infekciu alebo iné zdravotné problémy. V tom prípade by ste sa mali snažiť ucho čo najdôkladnejšie vyčistiť, no rozhodne nie prstami alebo vatovou tyčinkou, ktorá maz zbytočne zatláča späť dnu. Aby ste ho dostatočne odstránili, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

Slaná voda

S nahromadením ušným mazom vám môže pomôcť slaná voda. Stačí, ak rozpustíte jednu čajovú lyžičku soli v pohári s teplou vodou a na močíte do nej vatový tampón. Ľahnite si na posteľ tak, aby vaše ucho smerovalo k stropu, nakvapkajte doň slanú vodu z tampónu a počkajte nejakých päť minút. Napokon hlavu otočte na druhú stranu a vytečený maz utrite suchým vatovým tampónom. To isté opakujte aj na druhú stranu.

Sóda bikarbóna

Proti ušnému mazu dokáže bojovať aj sóda bikarbóna. Jednoducho zmiešajte štvrť lyžičky sódy s 2 lyžičkami vlažnej vody a ľahnite si na posteľ s uchom smerujúcim k stropu. Postup je rovnaký ako pri slanej vode, takže je len na vás, ktorej z týchto zmesí dáte šancu.

Olivový olej

Okrem toho, že je olivový olej skvelý pri varení, rovnako tak vám môže pomôcť aj pri nahromadenom ušnom maze. Stačí, ak na kúsok vaty nakvapkáte olivový olej, vložíte ju do ucha, ľahnete si na bok a necháte pôsobiť približne 15 minút.

Lieh s octom

Na maz môže byť účinná aj kombinácia octu a liehu. Vďaka nej zbavíte ucho baktérii a predovšetkým z neho uvoľníte prebytočnú tekutinu. Do zmiešaného liehu s octom namočte vatový tampón, nakvapkajte zmes do ucha, počkajte 5 minút, obráťte hlavu a utrite vytečený maz suchým tampónom.

Glycerín

Odstrániť maz môžete vyskúšať aj pomocou glycerínu, ktorý nakvapkáte na kúsok vaty. Tú vložte do ucha, nechajte pôsobiť 7 minút a vnútro ucha napokon vyčistite čistým vatovým tampónom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 16:44