Zbavte sa nafúknutého brucha vďaka týmto tipom.dreamstime
StoryEditor

Nevyzerá dobre a znepríjemňuje život: Pri nafúknutom bruchu vám môžu pomôcť tieto tipy

23.11.2023, 19:00
Zdravie

Nafúknuté brucho je veľmi častý problém. Okrem toho, že kvôli nemu nedokážete zapnúť obľúbené šaty, nevyzerá v oblečení dobre a rovnako tak môže byť sprevádzané bolesťou. Za jeho vznikom väčšinou stojí zlá strava, ale aj hormonálne zmeny či nedostatok pohybu. Ak by ste sa chceli tohto nepríjemného problému zbaviť, skúste vyskúšať niektoré z našich tipov.

Nafúknuté brucho vie potrápiť každú z vás. Tento nepríjemný problém väčšinou vzniká vtedy, keď sa v brušnej dutine nahromadí vzduch, plyn či tekutina, a to spôsobí nadmerné roztiahnutie svalov. K najčastejším príčinám vzniku nafúknutia patrí napríklad zlá strava, málo pohybu, hormonálne výkyvy, tehotenstvo, stres či vedľajší účinok niektorých liekov. Ak sa u vás tento problém opakuje pravidelne, najlepšou voľbou je vyhľadať lekára. Naopak, ak ním trpíte len raz za čas, prezradíme vám, ako s ním môžete bojovať.

Pomôže vláknina či zázvor

Keďže najčastejšie sa za nafúknutým bruchom skrýva zlá strava, mali by ste vedieť, čo jesť a čo sa naopak neoplatí konzumovať. Medzi potraviny, ktoré dokážu spôsobiť nafúknutie patrí celozrnné pečivo, fazuľa, šošovica, brokolica, cibuľa či kapusta, ale aj bublinkové nápoje, mliečne výrobky či umelé sladidlá. Pomôcť vám zbaviť sa tohto problému naopak môže vláknina, uhorky, zeler či špargľa, ktorá vyplaví z tela všetky škodliviny. Rovnako tak sa nemusíte báť konzumovať ani melón, kurkumu a zázvor, ktorý je schopný bojovať voči žalúdočným ťažkostiam.

Pohybom k menšiemu brušku

Ak nepomôže konzumácia vyššie spomínaných potravín, počkajte, kým vám vytroví a vyskúšajte účinné cviky na nafúknuté brucho. S lepším trávením vám môže pomôcť napríklad rýchla chôdza alebo jóga, ktorá má niektoré cviky zamerané priamo na tráviace ťažkosti. K tým známejší nepochybne patrí poloha „dieťaťa“. Stačí ak sa posadíte na päty a pomalým pohybom si ľahnete na zem s vystretými rukami. Cieľom je, aby sa vám čo najviac uvoľnili a natiahli brušné svaly. Ak máte problém s nafukovaním v práci, v sede skúste otáčať vrchnú časť tela raz na jednu, potom na druhú stranu. Aby sa výsledky dostavili, cvik musíte opakovať viackrát.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 00:06