Niekedy siahate po liekoch či vitamínoch skôr, než po potravinách, ktoré máte možno bežne doma. A pritom vám urobia rovnakú, ak nie ešte lepšiu službu v podobe ochrany pred vírusmi.
Cesnak
Cesnak zrejme nechýba v žiadnej kuchyni. Do jedál ho používate najmä pre jeho chuť a arómu, pričom jeho silné antibakteriálne účinky v tomto smere nie sú tým, čo hrá dôležitú rolu. A pritom by malo. Cesnak posilňuje obranyschopnosť organizmu. Naordinujte si ho hneď, ako vás choroba položí do postele. Je úplne jedno, či si ho doprajete surový, alebo v pikantnej polievke či nátierke. Jeho sila sa prejaví v každom prípade. Mimochodom, mnohí ľudia nedajú dopustiť ani na preventívnu konzumáciu cesnaku hneď ráno na lačno. Nepríjemného dychu sa obávať nemusíte.
Kapusta
Kapusta je pre mnohých taká obyčajná a bežná zelenina, že jej neprikladajú žiadny špeciálny význam. No pravdou je, že kapusta je silný antioxidant. Je bohatá na vitamíny a minerály a nielen že podporuje budovanie imunity, ale dokáže vám pomôcť aj v prípade, že už vás nejaká choroba skolila. Kapusta by na vašom jedálnom lístku nemala chýbať celoročne, no najmä počas jesene a zimy na ňu určite nezabudnite! Za pravidelnú extra dávku vitamínu C sa vám vaše telo poďakuje. Konzumujte ju v akejkoľvek podobe. Či už kvasenú, fermentovanú, alebo surovú.
Zázvor
Aj zázvor je podobne ako cesnak skvelým dochucovadlom. Ak teda obľubujete ázijskú kuchyňu, táto superpotravina nechýba takmer v žiadnom jedle. Je to dobrá spáva predovšetkým preto, že pôsobí protizápalovo, no tiež zmierňuje bolesť. Pri chrípke či nádche sa nadopujte zázvorovým čajom. S troškou medu je to medicína na nezaplatenie a vám sa okamžite uľaví. Mimochodom, zázvor má pozitívny vplyv aj na váš metabolizmus. Popíjajte ho denne aj v prípade, že sa snažíte mať pod kontrolou vaše kilogramy.