Žerucha v sebe ukrýva nespočetné množstvo liečivých účinkov.dreamstime
StoryEditor

Žerucha patrí k najzdravším potravinám sveta: Jej liečivé účinky vás prekvapia

26.10.2023, 17:00
Zdravie

Žerucha patrí k nenápadným rastlinám, ktoré mnohé z vás pestujú doma a možno o tom ani nevedia. Ak by ste chceli urobiť pre svoje zdravie niečo dobré, začnite si pravidelne servírovať žeruchu. Tá vám totiž môže pomôcť s veľkým množstvom problémov. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Žerucha je rastlina, ktorá v sebe ukrýva množstvo telu prospešných živín, vitamínov či minerálov, ako je napríklad železo, draslík, vápnik či horčík. Vďaka svojmu obsahuje vám môže pomôcť takmer s akýmkoľvek zdravotným problémom. Ak neviete, kde ju zohnať, mali by ste vedieť, že sa dá ľahko vypestovať aj doma. Pozrite, prečo sa oplatí začať konzumovať žeruchu, ktorá patrí k najzdravším potravinám sveta.

Skvelá na trávenie

Keďže žerucha je skvelá pre správne fungovanie vášho metabolizmu, dokáže vo veľkom pomôcť pri zlom trávení. Nielenže prečistí krv, ale zbaví telo toxínov a podporí činnosť pečene či žlčníka.

Ochráni telo pred cukrovkou či rakovinou

Žerucha v sebe ukrýva množstvo antioxidantov, vďaka ktorým vás môže ochrániť pred voľnými radikálmi či oxidačným stresom. Okrem toho sa pravidelnou konzumáciou tejto liečivej rastlinky môžete vyhnúť cukrovke, rakovine či ochoreniam srdca.

Zlepší zdravie srdca

Máte problémy so srdcom? Skúste si doma vypestovať žeruchu a začnite ju pravidelne servírovať na tanier. Keďže v sebe ukrýva betakarotén a iné dôležité látky, je schopná pomôcť vám s vysokým krvným tlakom či cholesterolom, zápalom a srdcovými ochoreniami.

Podporí imunitu

Ste často choré a máte problém s oslabenou imunitou? V tom prípade si naservírujte žeruchu, ktorá dokáže podporiť obranyschopnosť organizmu a zachrániť vás pred nepríjemnou nádchou, chrípkou či prechladnutím.

Bojuje so šedým zákalom

V žeruche môžete nájsť aj látky, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie očí. Vďaka nej sa ochránite pred poškodením modrým svetlom, šedým zákalom či iným problémom so zrakom.  

Zbaví vás suchej pokožky

Žerucha je okrem všetkého skvelá aj pre zdravie vašej pokožky. Zbaviť sa vďaka nej môžete suchej pleti, popraskaných pier, podráždenej a začervenanej koži. Potešiť môžu jej účinky aj tie z vás, ktoré trápi akné alebo kruhy pod očami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 20:10