Niektoré príznaky nepodceňujte.pexels
StoryEditor

Pozor na ZÁKERNÉ príznaky, možno trpíte týmto celoživotným ochorením

21.09.2023, 08:00
Zdravie

Celiakia je novodobý problém, ktorý trápi čím ďalej tým viac ľudí. Kým niekto má jednoznačné príznaky, iní o tom, že majú nejaký problém ani netušia. Všímajte si tieto prejavy, ktoré vám naznačia, že sa s vašim telom niečo deje.

Bolesti brucha, hnačky či zhoršený stav pleti. Aj to sú signály, ktoré hovoria o tom, že zrejme trpíte celiakiou a ani o tom neviete.

V čom je problém?

Pri celiakii ide v podstate o ochorenie tenkého čreva a tiež o to, že človek nevie spracovať obilnú bielkovinu. To je toľko skloňovaný lepok. Ten sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni a ďalších surovinách. Lepok je bežne prítomný v cestovinách, ale aj v pochutinách akými sú kečup, čokoláda, či rôzne druhy omáčok. Ľudia, ktorí trpia celiakiou a spôsobuje im vážne ťažkosti musia byť skutočne obozretní. Lepok sa totiž hoci v stopových množstvách, no predsa, nachádza vo veľkom množstve potravín. Aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali.

Pozor na tieto príznaky

Celiakia sa v mnohých prípadoch neprejavuje príliš výrazne. Práve preto príznakom veľakrát nepripisujete pozornosť. Pravda však je, že aj keď celiakia nie je životu nebezpečná, ak je neliečená môže so sebou prinášať z dlhodobého hľadiska rôzne zdravotné problémy. Najčastejším príznakmi sú plynatosť, nadúvanie, bolesti brucha a to najmä po jedle a tiež nepravidelná stolica. Ničím výnimočným nie sú ani bolesti hlavy, svalov a kĺbov. V niektorých prípadoch môžete zaznamenať aj rapídne chudnutie. Ak vás niektoré zo spomenutých príznakov  trápia, neodkladajte návštevu lekára.

Jasná diagnóza

Ak vám celiakia bola diagnostikovaná, pripravte sa, že zrejme budete musieť dodržiavať celoživotnú bezlepkovú diétu. Máte však nárok na potraviny, ktoré vám predpíše lekár a navyše v dnešnej dobe je množstvo potravín dostupných v gluten free verzii, čiže bez lepku. Sú rovnako chutné, ako tie s lepkom, akurát vám nebudú spôsobovať bolesti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 23:46