Toto pred cvičením rozhodne nekonzumujte.dreamstime
StoryEditor

Najhoršie jedlá pred cvičením: Kvôli nim bude váš tréning úplne zbytočný

15.06.2023, 09:00
Zdravie

Čo konzumujete pred cvičením? Je to proteín, polievka, toast alebo dokonca pizza? Mali by ste vedieť, že nie je jedno, čo si pred tréningom servírujete na tanier. Existujú totiž jedlá, ktorých konzumácia je pred cvičením najhoršia. Nielenže si kvôli nim môžete ohroziť zdravie, ale predovšetkým nedosiahnete požadované výsledky.

Veľké množstvo žien si myslí, že by pred cvičením nemali prijímať potravu, pretože veria, že spália viac kalórii. Ak sa týmto pravidlom riadite aj vy, mali by ste vedieť, že je to nezmysel. Keď totiž cvičíte nalačno, nemáte dostatok energie, nepodáte dostatočný výkon a môžete pociťovať závraty či nevoľnosť. Sabotovať vašu snahu môže aj konzumácia nesprávnych jedál. Aby ste získali postavu snov, pozrite sa, čo by sa pred cvičením nemalo objavovať na vašom tanieri.  

Bielkoviny

Síce sú potraviny bohaté na bielkoviny skvelé pre váš žalúdok a zahnanie hladu, no ich konzumácia pred tréningom vám môže spomaliť trávenie, a teda spôsobiť nepohodlie či ťažobu. Rovnako tak vás pripravia o energeticky bohaté sacharidy, ktoré podporujú lepší výkon. Ak sa ich aj náhodou rozhodnete servírovať, snažte sa len v malom množstve.

Tuky

Aj mastné jedlá sa trávia dlhé hodiny. To znamená, že do vášho traktu prúdi viac krvi, aby tomuto procesu pomohla. Bohužiaľ, do vašich svalov sa tak dostane oveľa menej kyslíka a tým nemôžete podať výkon, aký by ste chceli. Pred cvičením sa preto snažte vyhýbať hamburgerom, pizzy a radšej skonzumujte zdravé tuky, ako je napríklad avokádo či orechy.

Vláknina

Vláknina prospieva vášmu srdcu, je dobrá pre črevá a pri chudnutí, no jej nesprávna konzumácia môže spôsobiť nepohodlie, plynatosť, nadúvanie a kŕče. Platí to napríklad pre potraviny, ako je brokolica, fazuľa či ružičkový kel.

Pikantné jedlá

Posledné, čo pri cvičení potrebujete, je žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy či reflux kyseliny. Práve tieto problémy môžu spôsobiť pikantné jedlá. Dajte si na to pozor, inak skončíte s tréningom skôr, ako začnete.

Čo môžete konzumovať pred cvičením?

Keď už viete, čo rozhodne nepatrí na tanier pred tréningom, prezradíme vám aj to, čo by sa na ňom pred cvičením malo nachádzať. V prvom rade sú to jednoduché sacharidy, ktoré vám dodajú potrebnú energiu a spália sa rýchlejšie. K nim sa radí ovocie, celozrnné pečivo či ovsené vločky. Z tukov je to nepochybne arašidové maslo, kuracie mäso a ryžou a dusenou zeleninou, avokádo, proteínové smoothie, orechy alebo grécky jogurt.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 20:56