Spánok na boku či bruchu spôsobuje nie len hlboké vrásky, ale aj bolesti chrbta.dreamstime
StoryEditor

Naučte sa spať na chrbte. Zabránite zvráskaveniu tváre a dekoltu. Ako na to?

12.06.2023, 13:00
Zdravie

Existuje veľa metód, ktorých cieľom je dosiahnuť maximálny účinok zo spánku, ale jednou z najjednoduchších a najúčinnejších je spánok na chrbte. Ako správne spať, mnohí odpovedia: najmenej 8 hodín denne, vo vetranej miestnosti, tmavej a tichej, v odevoch vyrobených z prírodných materiálov voľne uložených. To všetko je úplne pravda, ale je tu ešte jeden bod - spať na chrbte. Ukazuje sa, že práve táto poloha prispieva k vysokej kvalite spánku po náročnom dni a zabraňuje vzniku vrások na tvári.

Po ôsmich hodinách spánku na boku sa na tvári a brade tvoria mikro vrásky. Keď sa po chvíli prebudia, samozrejme zmiznú, ale s vekom množstvo elastínu v pokožke oslabuje a už nie je možné zvrátiť začatý proces. Pri spánku na boku hrudníka strácajú svoju pružnosť - svaly a väzivá sú napnuté, a preto krása ženy odchádza oveľa skôr.

Dostatok spánku, spánok pred polnocou a zdravý spánok sa prejaví na tvári a krku s menšími linkami, sviežo vyzerajúcou pokožkou a celkovo uvoľnenejším vzhľadom. Ak si myslíte, že zalomenie kože na bokoch tváre a pod očami časom vyriešite injekčným výplňovým materiálom, mýlite sa. Nejde totiž o klasické vrásky, ale v tomto prípade o zalomenie kože. Bohužiaľ opakovane noc čo noc si krčíte pokožku niekoľko hodín a to je oveľa horšie ako bežné vrásky. Respektíve proti zalomeniu sa nedá takmer vôbec bojovať, kým s klasickými vráskami sa narábať dá. 

 

Nevyspíte sa do krásy

Spánok na bruchu spôsobuje viac škody ako na boku. V oboch polohách sa na tvári môže časom objaviť veľké množstvo vrások, okrem toho celé telo nebude vyzerať pokojne, ale skôr pokrčené. Vo sne na bruchu je chrbtica v neustálom napätí, vôbec sa neuvoľňuje, čo spôsobuje bolesť chrbta aj krku. Počas spánku na chrbte je zaznamenaná najväčšia relaxácia tela. Svaly tváre, hrudníka sa nepriťahujú, chrbtica je úplne relaxovaná.

Ako už určite viete, dôležitý je matrac a správny vankúš. Odporúča sa skôr nižší. Skúsiť by ste mali aj ergonomický, ktorý mnohým vyhovuje. Polohu na chrbte musíte so začiatku vytrvalo skúšať, kým si telo zvykne. Vybudujte si okolo seba z vankúšov hradbu. Obložte sa nimi po bokoch. Podložte si ich aj pod kolená či ramená. 

Nebojte sa hýbať. Nie je nutné, aby ste ležali ako v sarkofágu. Pokojne rozhadzujte nohami rukami a nohami do strán po celej šírke postele. 

Držte sa overených rád 

Nejedzte pred spaním ťažké jedlá a sústreďte sa na dýchanie. Keď zavriete oči, začnite na temene hlavy a napnite svaly tváre a potom sa úplne uvoľnite. Napnuté svaly doslova pustite. Potom napnite ramená a ruky a opäť ich uvoľnite. Pracujte tak až po nohy. Môžete tiež začať s nohami a postupovať nahor. 

Ak sa vám zo začiatku nebude dariť plán napĺňať nevzdávajte sa. Bude to trvať pár týždňov, kým bude pre vás spánok na chrbte prirodzený.

image

Pravidelnými ošetreniami tiež nič nepokazíte.

dreamstime

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 01:43