Šafran nie je len chutná, ale aj liečivá korenina.dreamstime
StoryEditor

Na PMS, erekciu či pamäť: Šafran je jednou z najdrahších korenín sveta, okúste jeho silu

30.03.2023, 09:00
Zdravie

Šafran možno nepozná každá z vás. Dôvodom môže byť aj fakt, že toto korenie patrí k jedným z najdrahších na svete. Okrem toho, že jedlám dodáva špecifickú chuť, ukrýva v sebe liečivé účinky. Môže vám pomôcť s PMS, erekciou či lepšou pamäťou. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže.

Toto zaujímavé korenie pochádza z fialových kvetov šafranu siateho. Často je spájané s luxusom a bohatstvom, pretože stojí omnoho viac ako iné známe korenia. Môže za to aj fakt, že sa zbiera ručne a na 30 g korenia je použitých približne 1 000 kvetov. Tak či onak, ak ho začnete konzumovať pravidelne, nepoďakujú sa vám len chuťové bunky, ale aj vaše zdravie. Šafran v sebe totiž ukrýva liečivé účinky, vďaka ktorým má veľký vplyv na ľudský organizmus. Pozrite sa, čo všetko dokáže s vašim telom.

Skvelý pre zdravie mozgu

Podľa odborníkov je šafran skvelý pri liečbe duševných porúch, ktoré súvisia najmä s vekom, ako napríklad Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba či zápal. Využiť ho však môžete aj vtedy, ak by ste si chceli zlepšiť pamäť a koncentráciu.

Pomôže s PMS

Ďalším benefitom šafranu, ktorý poteší predovšetkým ženy, je schopnosť znižovať príznaky predmenštruačného syndrómu. Stačí, ak budete inhalovať jeho prenikavú vôňu, čím znížite hladinu stresového hormónu a zbavíte sa tak nepríjemných bolestí, úzkosti či zmien nálad.

Podporí chudnutie

Šafran môžete konzumovať aj pri chudnutí. Keďže potláča chuť do jedla a udržuje vás dlhšie sýtymi, môže pomôcť znížiť celkovú tukovú hmotu a obvod pása.

image

Pomôže s PMS, chudnutím, ale aj lepšou pamäťou.

dreamstime

Bojovník proti prechladnutiu

Keďže má šafran antioxidačné a antibakteriálne účinky, je schopný pomôcť aj pri prechladnutí či horúčke. Okrem toho ochráni bunky pred voľnými a kyslíkovými radikálmi či oxidačným stresom. Stačí, ak si ho zmiešaním v mlieku aplikujete pri prechladnutí na čelo.

Prevencia proti prakovine

Šafran v sebe ukrýva zložku nazývanú krocín, vďaka ktorej slúži ako prevencia vzniku rakoviny vaječníkov či hrubého čreva. Rovnako tak je schopný cielene zničiť zhubné rakovinové bunky a znížiť nežiaduce účinky chemoterapie.

Pomôže s erektilnou disfunkciou

Erektilná dysfunkcia postihuje veľké množstvo mužov. Keďže je šafran považovaný ako prírodné afrodiziakum, môže byť užitočný aj pri liečbe tohto ochorenia. Nielenže zlepšuje pevnosť intímnych partii, ale zvyšuje libido a trvanie erektilných udalostí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:40