Neuveríte, s čím všetkým vám môže pomôcť bobkový list.dreamstime
StoryEditor

Na trávenie, vlasy, nechty či stres: Bobkový list je nenápadná, ale liečivá korenina

26.03.2023, 10:00
Zdravie

Bobkový list väčšina z vás považuje za samozrejmú ingredienciu v kuchyni. Mali by ste však vedieť, že síce je nenápadná, no dokáže vyliečiť množstvo neduhov. Táto aromatická bylinka pomôže s trávením, vlasmi, nechtami, ale aj stresom. Pozrite sa, prečo by ste nemali podceňovať silu bobkového listu.

Už starovekí Gréci používali bobkový list na výrobu vencov pre víťazov olympijských hier, pretože ho považovali za posvätný. Neskôr sa začal využívať aj v kuchyni, a to nielen ako ingrediencia do jedál, ale aj ako liek na množstvo problémov. Mnohé z vás ani len netušia, aké obrovské benefity môže mať bobkový list pre vaše zdravie. Ukrýva v sebe totiž dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C alebo A, železo, draslík, vápnik či horčík. Práve vďaka svojmu obsahu sa táto korenina môže pochváliť liečivými účinkami. Pozrite sa, čo všetko dokáže. 

Pomocník pri trávení

Bobkový list sa najčastejšie používa pro problémoch s trávením. Môže za to aj fakt, že dokáže zmierniť príznaky zažívacích či žalúdočných ťažkostí. Rovnako tak zatočí s nepríjemnými bolesťami brucha, plynatosťou, nadúvaním a hnačkou. Keďže obsahuje dôležité enzýmy, vďaka nemu môže vaše telo rýchlejšie tráviť jedlo a pomôcť tak odbúravať bielkoviny.

Inhalovaním k ľahšiemu dýchaniu

Táto nenápadná korenina je vďaka antibakteriálnym vlastnostiam skvelá aj pri dýchacích ťažkostiach. Stačí, ak budete inhalovať jeho vôňu alebo si ho priložíte na hrudník. Takýmto spôsobom sa môžete zbaviť nebezpečných baktérii, hlienov a zmierniť respiračné stavy.  

Na vlasy, nechty aj akné

Bobkový list sa často využíva aj v kozmetickom priemysle. Práve preto by ho mali začať tie z vás, ktoré trápia lámavé či oslabené nechty, nepekné rany po akné alebo bojujete s vypadávaním vlasov a lupinami.  

image

Zatočí so stresom, no pomôže aj s vlasmi či nechtami.

dreamstime

Vynikajúce protizápalové účinky

Keďže je bobkový list schopný znižovať zápal, môžete ho používať pri podpore prekrvenia končatín, upokojení nervového systému či posilnení imunity. Nebojte sa ho však konzumovať ani vtedy, keď vás trápi silná migréna, bolesti brucha, kĺbov, reuma alebo krvné zrazeniny.

Zatočí so stresom

Poznáte zložku linalool? Ak nie, mali by ste. Nachádza sa totiž v tymiáne, bazalke, ale aj bobkovom liste. Je to zlúčenina, ktorá dokáže znížiť hladinu stresových hormónov, no hravo si poradí aj s úzkosťou a dodá vám energiu.

Pomôže pri cukrovke, ale aj srdcových problémoch

Podľa výskumov má bobkový list zázračné účinky aj na vaše srdce, krvný tlak či cholesterol. Predovšetkým môže pomôcť cukrovkárom, ktorým pomôže regulovať hladinu cukru v krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:31