Ak vás často trápi migrény, mali by ste zistiť, čo je jej spúšťačom.dreamstime
StoryEditor

Postrach menom migréna: Zbaviť sa jej môžete tým, že zistíte, čo ju spúšťa

10.03.2023, 08:00
Zdravie

Zvládnuť migrénu je niekedy naozaj veľmi ťažké a ak vás táto ostrá bolesť v hlave trápi často, môže to byť veľký problém. Dokáže vás totiž vyradiť z prevádzky na niekoľko hodín či dokonca dní. Predtým, než sa rozhodnete hľadať riešenia, ako ju utlmiť, mali by ste zistiť, čo je vlastne jej spúšťačom. Pozrite sa, ako môžete predísť tomuto nepríjemnému problému.

Neviete, či máte migrénu alebo vás len bolí hlava? Rozdieľ medzi týmto dvoma problémami je veľký. Bolesť hlavy je síce nepríjemná, no ste schopné pri nej fungovať doma aj v práci. Vďaka liekom, pitnému režimu či krátkemu oddychu sa môžete ťažkostí zbaviť za niekoľko minút. Migréna je naopak sprevádzaná intenzívnou bolesťou v hlave, za okom či na zátylku, vracaním, únavou, zábleskami, výpadkami vo videní alebo necitlivosťou časti tváre. Môže trvať niekoľko hodín alebo dokonca dní. Ak vás migréna trápi často, prestaňte hľadať spôsoby, ako sa jej zbaviť. Radšej skúste prísť na to, čo stojí za jej vznikom. Toto sú jej najčastejšie spúšťače.

Nadmerný stres

Stres každodenne trápi milióny ľudí po celom svete. Spôsobiť ho môže takmer čokoľvek. Či už sú to pracovné povinnosti, vzťahové problémy alebo dôležité skúšky. Keď ste neustále v napätí, vo veľkom to ovplyvňuje váš imunitný systém či fyzický a psychický stav, vďaka čomu môže stres vyústiť až do migrény.

Nekvalitný spánok

Dostatočný spánok potrebuje každá z nás. Ak však zvyknete spať menej ako 7 – 8 hodín a váš spánok je prerušovaný, vaše telo sa nestihne zregenerovať a ste tak náchylnejšie na vznik migrény. Okrem toho si môžete spôsobiť aj ďalšie komplikácie, vrátane oslabenej imunity.

image

Dbajte o dostatočný spánok.

dreamstime

Hormonálne zmeny

Migréna postihuje najmä ženy. Veľký vplyv majú na to práve hormóny, ktoré sa menia pred alebo počas menštruácie a v tehotenstve. Pozor si však na ňu musia dať aj muži, ktorí ňou môžu trpieť vtedy, keď sa o sebe nestarajú dostatočne, málo spia a príliš sa stresujú.

Nesprávne nápoje

Častým spúšťačom migrény je aj alkohol, konkrétne červené víno, ale aj kofeín. Možno ste o tom nevedeli, no káva a kola dokážu príznaky migrény zlepšiť. Ak ich však pijete vo veľkom množstve, migréna sa ešte zhorší. Dajte si na to pozor.

Nevhodný jedálniček

Ak sa chcete vyhnúť migréne, mali by ste konzumovať veľa čerstvého ovocia, zeleniny, mäsa a rýb. Spúšťačom tohto nepríjemného problému sú naopak rôzne diéty, hladovanie alebo čokoláda, zrejúce syry, umelé sladidlá a výrazne aromatické jedlá.

image

Dajte si pozor na čokoládu, aromatické jedlá či umelé sladidlá.

dreamstime

Veľa svetla

Bežným spúšťačom migrény je aj priveľmi silné svetlo. A to najmä vtedy, keď sa presúvate z príliš tmavej, do príliš osvetlenej miestnosti. Pozor by ste si však mali dať aj na blikajúce žiarovky a neónky.

Dehydratácia

Pri migréne by ste mali dbať o dostatočný pitný režim. Ak ste totiž dehydrované, ovplyvní to vaše telo na rôznych úrovniach. Môžu sa u vás začať prejavovať závraty, bolesti hlavy a napokon aj silná migrény.

Pozor aj na pachy

Migrénu dokážu vyvolať aj niektoré pachy. Ak nechcete trpieť silnými bolesťami, vyhýbajte sa silným parfumom, z domácnosti odstráňte vonné prípravky, pri upratovaní nepoužívajte chemikálie a nekonzumujte príliš aromatické potraviny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 02:00