Problémom, ktoré vás môžu trápiť po zmene času, môžete predísť. Pozrite sa, ako na to.dreamstime
StoryEditor

Nedospávajte a viac sa hýbte: Takto pripravíte svoje telo na zmenu času

13.03.2023, 10:30
Zdravie

Už čoskoro si budete musieť zvyknúť na zmenu zimného času na letný. Všetko by bolo v poriadku, pokiaľ by to silne nepociťovalo najmä vaše zdravie. Keďže to môže byť pre vaše telo poriadny šok, no nechcete mať problémy so spánkom, úzkosti či zhoršenú pozornosť, mali by ste sa na túto zmenu vopred pripraviť. Pozrite sa, ako na to.

Skrátiť spánok o jednu hodinu síce nemusí znieť na prvý pohľad škodlivo pre zdravie, no môže mať na váš psychický aj fyzický stav negatívne účinky. Pri zmene zimného času na letný sa u vás môžu objaviť problémy so spánkom či srdcom, zhoršená pozornosť, koncentrácia a psychické ťažkosti. Ak nechcete, aby na vás táto zmena vplývala príliš negatívne, mali by ste vedieť, že sa s ňou dá vysporiadať už vopred. Pozrite sa, ako pripraviť svoje telo na zmenu času.

Predíďte problémom

Aby ste predišli zbytočným zdravotným problémom, môžete sa na zmenu času vopred pripraviť. V týždni pred posunom času si skúste postupne posúvať čas vstávania a večerného ukladania. Najprv o 10 minút, potom o 20 minút, o polhodiny až kým sa nedostanete na jednu hodinu.  

Hýbte sa

Ak netúžite po problémoch so spánkom, mali by ste deň, kedy sa mení čas, využiť naplno. Snažte sa získať dostatok energie, najlepšie na čerstvom vzduchu, hýbte sa, choďte na turistiku, zahrajte si obľúbený šport s rodinou alebo si doprajte obyčajnú prechádzku. Čim viac sa totiž budete hýbať, budete unavenejšie a ľahšie sa vám bude zaspávať.

Nezabúdajte na stravu

Po zmene času by ste si mali osvojiť zásady spánkovej hygieny. To znamená, že minimálne štyri hodiny pred spánkom nepite alkohol, kávu, zelený čaj či energetické nápoje. Večer sa snažte nekonzumovať ťažko stráviteľné jedlá, necvičte a pred spánkom miestnosť dobre vyvetrajte. Doprajte si radšej ľahšiu, no vyváženú stravu plnú bielkovín, sacharidov a zdravých tukov. Ak by sa vám napokon aj tak nedalo zaspať, naordinujte si pohár teplého mlieka s medom.

Vitamínmi proti stresu

Keďže je pre vaše telo zmena času veľký šok, môžete byť pod väčším stresom než inokedy. Toho sa však budete musieť čo najskôr zbaviť. Telo dostanete do kľudu najmä prostredníctvom vitamínov, vrátane vitamínu D a melatonínu, ktoré môžete získať zo slnka, správnej stravy, kvalitného spánku a výživových doplnkov.

Nedospávajte

Zmena času však neznamená, že musíte rýchlo zmeniť všetky svoje návyky. Naopak, počúvajte svoje telo a nenastavujte si umelo iný režim, než na aký ste boli zvyknuté. Ak vám posun naruší spánok, musíte byť trpezlivé a na zmenu ísť postupne v krátkych intervaloch. Predovšetkým by ste sa nemali snažiť dospávať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:43