Chcete si viac vecí pamätať? Vyskúšajte metódu Loci.dreamstime
StoryEditor

Nemusíte byť génius, stačí trénovať: Zlepšiť pamäť si môžete aj pomocou metódy Loci

04.03.2023, 09:00
Zdravie

Chceli by ste si zlepšiť pamäť? Stačí, ak budete poznať tie správne techniky. Jednou z nich je metóda Loci, ktorá je založená na tom, že si dané veci čo najpodrobnejšie predstavíte. Je pri nej dôležitá najmä vizualizácia, vďaka ktorej si vytrénujete pamäť a predídete vzniku niektorých chorôb. Pozrite sa, ako na to.

Vedeli ste o tom, že váš mozog si môžete vycvičiť tak, že získa nadpriemerné pamäťové schopnosti? Áno, je to tak. Dosiahnuť to môžete vďaka metóde Loci, ktorej počiatky siahajú až do dávnej minulosti. Vymysleli ju starovekí Gréci, podľa ktorých má každá z nás rozsiahle nevyužité pamäťové rezervy. Práve metóda Loci a jej dlhodobejšie precvičovanie môže spôsobiť zlepšenie a zväčšenie rozsahu pamäte. Ak by ste sa potrebovali pripraviť na ťažkú skúšku alebo prejsť nejakým kurzom do práce, na túto metódu sa môžete spoľahnúť. Pozrite sa, ako funguje.

Metóda nie je až tak náročná

Základom metódy Loci je vizualizácia a priestorová pamäť. Vďaka nej si vytvoríte v pamäti cestu, ktorej jednotlivé body vám pomôžu uložiť do pamäte rôzne informácie. Najprv si predstavte konkrétny fyzický priestor, napríklad dom, byt alebo ulicu. Nezabudnite ani na presné farby, zvuky či vône. K týmto priestorom si postupne pripojte slová, veci alebo myšlienky, ktorú by ste si chceli zapamätať. Napríklad v parku to bude voda, tráva, lavička či stromy. Napokon prechádzajte v mysli priestorom, s ktorým ste dali do spojitosti dané informácie. Možno to znie náročne, no nie je to tak. Po pár tréningoch rozhodne prídete tejto metóde na chuť. Budete sa totiž cítiť ako géniovia.

Stačí 30 minút každý deň

Ak budete každý deň precvičovať metódu Loci približne 30 minút, môžete si zlepšiť pamäť a predísť vzniku rôznych chorôb. Pri jej vykonávaní sa totiž silnejšie prepájajú dve časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za spracovanie a priraďovanie nových informácií a poznatkov k už existujúcim informáciám či poznatkom. V týchto dvoch častiach mozgu tiež prebieha takzvané strategické učenie sa. Najlepšie na tom je, že ak si už raz túto metódu osvojíte, budete ju používať aj naďalej. Vyskúšajte to, rozhodne neoľutujete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:20