Bielkoviny sa nachádzajú v živočíšnych aj rastlinných potravinách.dreamstime
StoryEditor

Jete dostatočné množstvo bielkovín? Problém vám môže spôsobiť ich nedostatok, ale aj prebytok. Aká je vaša optimálna denná dávka?

03.02.2023, 10:00
Zdravie

Snažiť sa o zdravé stravovanie znamená tiež dbať o to, aby bola vaša strava vyvážená a aby v nej boli zastúpené všetky živiny. Tu však nastáva hlavný problém. Mnoho ľudí sa totiž drží rôznych nezmyselných diét, ktoré sľubujú stratu kilogramov, ak nebudete konzumovať to či ono. Vaše telo však potrebuje pre správne fungovanie všetko. Tak bielkoviny ako aj sacharidy, tuky či vlákninu. Práve bielkoviny si však telo nevie ukladať, preto by ste ich mali konzumovať denne v dostatočných množstvách.

Kam na bielkoviny?

Najlepšie sa do tela vstrebávajú takzvané plnohodnotné bielkoviny, ktoré sú živočíšneho pôvodu. Zdrojom je mäso, vajíčka, ryby, mlieko a mliečne výrobky. Rastlinné bielkoviny neobsahujú vždy všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujete. Ich výhodou však je, že v porovnaní so živočíšnymi bielkovinami neobsahujú také množstvo cholesterolu ani tukov a nemenej zanedbateľný je aj rozmer ekológie. Rastlinné bielkoviny sa nachádzajú v strukovinách, orechoch, niektorých druhoch semien, v quinoi, ale tiež v sójových produktoch, akými sú tempeh či tofu.

image

Bielkoviny nájdete v orieškoch aj semienkách.

pexels

Nedostatok bielkovín

Príjem bielkovín nepodceňujte. Ak totiž budú v strave dlhodobo chýbať, môžete v dôsledku toho trpieť rôznymi problémami: úbytok svalovej hmoty, únava, malátnosť, oslabený imunitný systém a v horších prípadoch to môže viesť aj k duševným problémom a depresiám.

Prebytok bielkovín

Rovnako ako nedostatok, tak aj prebytok potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny vám môže spôsobiť zdravotné problémy. Najčastejším prejavom môžu byť tráviace ťažkosti. Nafukovanie, zápcha a tiež niektoré prejavy, ktoré sa môžu objaviť aj pri nedostatku príjmu tejto zložky v potrave. Podráždenosť, zhoršená kvalita pleti, ale ani únava nie je výnimkou.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 11:20