Kam na bielkoviny?
Najlepšie sa do tela vstrebávajú takzvané plnohodnotné bielkoviny, ktoré sú živočíšneho pôvodu. Zdrojom je mäso, vajíčka, ryby, mlieko a mliečne výrobky. Rastlinné bielkoviny neobsahujú vždy všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujete. Ich výhodou však je, že v porovnaní so živočíšnymi bielkovinami neobsahujú také množstvo cholesterolu ani tukov a nemenej zanedbateľný je aj rozmer ekológie. Rastlinné bielkoviny sa nachádzajú v strukovinách, orechoch, niektorých druhoch semien, v quinoi, ale tiež v sójových produktoch, akými sú tempeh či tofu.
Nedostatok bielkovín
Príjem bielkovín nepodceňujte. Ak totiž budú v strave dlhodobo chýbať, môžete v dôsledku toho trpieť rôznymi problémami: úbytok svalovej hmoty, únava, malátnosť, oslabený imunitný systém a v horších prípadoch to môže viesť aj k duševným problémom a depresiám.
Prebytok bielkovín
Rovnako ako nedostatok, tak aj prebytok potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny vám môže spôsobiť zdravotné problémy. Najčastejším prejavom môžu byť tráviace ťažkosti. Nafukovanie, zápcha a tiež niektoré prejavy, ktoré sa môžu objaviť aj pri nedostatku príjmu tejto zložky v potrave. Podráždenosť, zhoršená kvalita pleti, ale ani únava nie je výnimkou.