Bielkoviny sa nachádzajú v živočíšnych aj rastlinných potravinách.dreamstime
StoryEditor

Jete dostatočné množstvo bielkovín? Problém vám môže spôsobiť ich nedostatok, ale aj prebytok. Aká je vaša optimálna denná dávka?

03.02.2023, 10:00
Zdravie

Snažiť sa o zdravé stravovanie znamená tiež dbať o to, aby bola vaša strava vyvážená a aby v nej boli zastúpené všetky živiny. Tu však nastáva hlavný problém. Mnoho ľudí sa totiž drží rôznych nezmyselných diét, ktoré sľubujú stratu kilogramov, ak nebudete konzumovať to či ono. Vaše telo však potrebuje pre správne fungovanie všetko. Tak bielkoviny ako aj sacharidy, tuky či vlákninu. Práve bielkoviny si však telo nevie ukladať, preto by ste ich mali konzumovať denne v dostatočných množstvách.

Bielkovinám sa prikladá veľký význam,  najmä ak sa napríklad venujete nejakým športom, či máte vyšší výdaj energie. Pravdou však je, že ani s nimi to netreba veľmi preháňať.

Bielkoviny

Bielkoviny, alebo inak proteíny sú zdrojom energie a tiež súčasťou buniek v organizme. Podieľajú sa na mnohých funkciách a preto je ich príjem veľmi dôležitý. Ak ich prijímate dostatok, budete z toho ťažiť hneď niekoľkokrát. V prvom rade vám zabezpečia, že budete oveľa dlhšie sýte, čo iste oceníte aj v prípade, že sa snažíte zhodiť nejaké to kilo. Dôvodom je, že udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi. Druhým, nemenej dôležitým faktom je, že prispievajú k budovaniu svalovej hmoty a zároveň svaly chránia. Navyše, na ich spaľovanie organizmus potrebuje väčšie množstvo energie, preto trávením bielkovín spálite oveľa viac kalórií.

image

Grécky jogurt je kvalitným zdrojom bielkovín.

pexels

Koľko bielkovín si naservírovať?

Ak chcete absolútne exaktné údaje, mali by ste sa poradiť so špecialistom, ktorý vám presne podá informácie o tom, koľko bielkovín ale aj ostatných živín by ste mali optimálne počas dňa prijať. Zatiaľ vám však postačí informácia, že bielkoviny by mali tvoriť okolo 12-15% prijatej dennej energie. Všeobecným pravidlom je, že na jeden kilogram hmotnosti by ste mali konzumovať okolo jedného gramu bielkovín. Samozrejme, že môžu byť dni, kedy túto dávku prekročíte, alebo ju naopak nedodržíte. Z dlhodobého hľadiska by ste však mali jesť toľko bielkovín, koľko vaše telo potrebuje. Toto množstvo postačí na dostatočnú svalovú regeneráciu, ale tiež na tvorbu hormónov, enzýmov a všetkého, čo telo potrebuje na to, aby mohlo bez problémov fungovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:46