Doprajte si kúpeľ plný benefitov vďaka týmto prísadám.dreamstime
StoryEditor

Toto si do kúpeľa nikdy nedávajte: Pozrite sa, ktoré prísady vám môžu skutočne pomôcť

08.01.2023, 07:00
Zdravie

Čo si pridávate do kúpeľa? Mali by ste vedieť, že zatiaľ čo niektoré prísady podporia zdravie pokožky a relaxáciu, iné môžu spôsobiť podráždenie či infekcie. Aby ste si čas strávený vo vani mohli užiť naplno a čerpať z neho všetky benefity, pozrite sa, ktoré doplnky do kúpeľa nepatria a ktoré vám naopak môžu pomôcť.

Kto by nemiloval teplý kúpeľ? Nielenže môžete vďaka nemu zrelaxovať a vypnúť od každodenných starostí, ale podporíte ním aj zdravie celého tela. Keďže chcete, aby bol čo najpríjemnejší, mnohé z vás si doň pridávajú extra prísady. Bohužiaľ, nie všetky doplnky do kúpeľa sú prospešné, a preto by ste sa nad ich výberom mali poriadne zamyslieť. Niektoré produkty môžu totiž narušiť jemnú rovnováhu pH vagíny, spustiť príznaky kožných ochorení alebo spôsobiť podráždenie a infekciu. Aby ste si kúpeľ užili naplno, uľavili od stresu a podporili spánok či zdravie pokožky, prinášame vám zoznam prísad, ktorým by ste sa mali vyhnúť a ktoré vám naopak môžu pomôcť.

Toto si do kúpeľa rozhodne nepridávajte

Šumivé bomby

Síce zafarbia vodu vo vani a majú príjemnú vôňu, zložky, ktoré obsahujú, môžu dráždiť pokožku a narušiť vaginálnu mikroflóru. Patria sem rôzne umelé farbivá alebo peroxid vodíka, ktorý je schopný spôsobiť alergickú reakciu, prispieť k infekcii močových ciest a kvasinkových infekcii.

image

Bomby do kúpeľa obsahujú škodlivé zložky.

dreamstime

Čajovníkový olej

Áno, niektoré éterické oleje sú do kúpeľa ako stvorené, no čajovníkový olej k nim nepatrí. Je totiž príliš koncentrovaný a keď sa dostane do kontaktu s pokožkou, môže spôsobiť podráždenie či vyrážky.

Pena do kúpeľa

Samotná pena do kúpeľa vám uškodiť nemusí, no mali by ste si dôkladne prečítať jej zloženie. Vyhnite sa najmä bublinkovým kúpeľom, ktoré obsahujú veľa chemikálii a umelých prísad. Tie môžu zapríčiniť podráždenie, suchosť, alergickú reakciu, ale aj zhoršiť stav ekzému či psoriázy.

image

Niektoré peny do kúpeľa rozhodne nie sú prospešné.

dreamstime

Kokosový olej

Chceli by ste si užiť kúpeľ kvôli hydratačným výhodám? Radšej voľte olivový olej. Kokosový olej je totiž vysoko komedogénny, čo znemená, že dokáže ľahko upchať póry a spôsobiť vyrážky.

Najlepšie prísady do kúpeľa

Epsomská soľ

Prísada, ktorá by mala tvoriť súčasť vášho kúpeľa, je epsomská soľ. Vďaka horčíku, síry a kyslíka je schopná upokojiť boľavé svaly, stuhnuté kĺby a iné bolesti. Vyhnúť by sa jej mali len tie ženy, ktoré majú zápal kože, otvorenú ranu či popáleninu.

image

Epsomská soľ je vynikajúca na množstvo problémov.

dreamstime

Sóda bikarbóna

Kúpele so sódou bikarbónou sú skvelým liekom na ekzém, podráždenú pokožku a nepríjemné svrbenie. Vďaka detoxikačným účinkom sódy bikarbóny si môžete vyrovnať pH, odstrániť pachy a vyliečiť akné.  

Levanduľový olej

Kúpeľ si môžete vylepšiť aj levanduľovým olejom, ktorý je bezpečný, má aromaterapeutické výhody a dokonca ho odporúčajú aj dermatológovia. Nielenže podporí relaxáciu, hojenie rán  a upokojí namáhané telo, ale pomôže aj pri úzkosti či zvýšení produkcie kolagénu v koži.  

image

Levanduľový olej je do kúpeľa ako stvorený.

dreamstime

Ovsené vločky

Táto prísada do kúpeľa je skvelá najmä pre ženy, ktoré majú problémy s ekzémom, psoriázou a suchou pokožkou. Nielenže upokojí a zvlhčí pleť, ale dokáže bojovať proti všemožným zápalom v tele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:37