Pri bolesti chrbát vám pomôžu tieto tipy a triky.dreamstime
StoryEditor

Ako zatočiť s bolesťou chrbta? Vďaka týmto tipom a trikom sa vám konečne uľaví

03.01.2023, 19:00
Zdravie

Bolí vás často chrbát? Tento typ bolesti sa môže objaviť v akomkoľvek veku a väčšinou je jeho príčinou nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, zlé držanie tela, nadváha alebo iné ochorenie. Ak túžite zatočiť s týmto nepríjemným problémom, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov a trikov, vďaka ktorým sa vám okamžite uľaví.

Takmer každá z vás sa už niekedy stretla s bolesťou chrbta, ktorá sa bohužiaľ netýka len vyšších ročníkov, ale aj omnoho mladších ľudí. Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov je krátkodobá, aj keď možno intenzívna, no dá sa proti nej bojovať. Predtým než siahnete po medicíne určenej na úľavu, vyskúšajte niektorý z týchto trikov a tipov.  

Kvalitný spánok je na nezaplatenie

Problémy s chrbtom môže spôsobiť nekvalitný matrac alebo zlá poloha počas spánku. Aby ste sa mohli vyspať kvalitne bez ujmy na zdraví, zaobstarajte si latexový matrac, ktorý presne podoprie a odkopíruje časti tela, ktoré potrebujete. Takisto nezabudnite ani na anatomický vankúš a uprednostnite spánok na boku.

Seďte správne

Ak patríte k ženám, ktoré majú sedavú prácu a pred počítačom strávia minimálne osem hodín denne, je dôležité, aby ste sa snažili sedieť správne. Najlepšie je sedieť vyrovnane a nehrbiť sa. Nohy by mali v kolenách zvierať pravý uhol a chodidlá sa musia dotýkať podlahy. Rovnako tak nezabúdajte na výšku stola, ktorá by mala byť totožná s výškou lakťov. Monitor uložte do vzdialenosti 50 – 70 cm od seba a oči majte v úrovni hornej strany počítača.

image

Ak vás často trápi bolesť chrbta, snažte sa sedieť v správnej polohe a robte si prestávky.

dreamstime

Doprajte chrbtu rýchlu úľavu

Ak vás vždy po príchode domov z práce, ráno po zobudení alebo po namáhavej aktivite bolí chrbát, mali by ste mu dopriať rýchlu úľavu. Môžete sa napríklad zavesiť na hrazdu, konár alebo hojdačku, vďaka čomu sa medzistavcový priestor uvoľní a vám sa okamžite polepší. Takisto môže pomôcť takzvaný mačací chrbát. Jednoducho, kľaknite si na štyri, nohy držte na šírku bokov, oprite sa o dlane, ktoré sú v jednej rovine s kolenami. Hlavu držte v predĺžení chrbtice. Potom pomaly vyhrbte chrbát, hlavu spustite pomedzi ruky.

Zájdite si na masáž

Chodíte na masáž až vtedy, keď je bolesť chrbta naozaj neznesiteľná? Chyba. Jedna masáž totiž nič nevyrieši, a preto by ste si ju mali dopriať raz týždenne a na prevenciu či udržanie zdravého chrbta raz za mesiac.

Pomôže suché teplo

Ak si pri bolesti chrbta zvyknete napustiť horúcu vaňu, prestaňte s tým. Na tento problém je totiž najlepšie suché teplo. Či už siahnete po infračervenej lampe, nahriatom uteráku, fľaši naplnenej vodou, termofore alebo gélových vankúšikoch, úľava sa odstaví takmer okamžite. Teplo totiž prenikne do tkaniva a svaly budú lepšie prekrvené.

Vyskúšať môžete aj tejpovanie

Okrem spomínaných trikov môžete vyskúšať aj tejpovanie. Tejp je pružná páska, ktorá dokáže uvoľniť receptory bolesti, zvýši prietok lymfy a uvoľní cievy, vďaka čomu podporí regeneráciu a uľaví od bolesti. Aplikáciu tejpu však radšej nechajte na odborníkovi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 07:02