Takto dokáže s menštruáciou zamávať chladné počasie.dreastime
StoryEditor

Zima zle pôsobí i na menštruáciu: Tieto zmeny môžete očakávať v chladných mesiacoch

31.12.2023, 15:00
Zdravie

Menštruácia sprevádza každú z vás celým plodným životom a je jeho prirodzenou súčasťou. Keďže prebieha v etapách a cykloch, v priebehu roka môže mať rozličnú podobu. Napríklad v chladnom počasí so sebou prináša isté riziká a obmedzenia, ktoré vás v iných ročných obdobiach nemusia trápiť. Pozrite sa, ako pôsobí zima na menštruáciu.

Zima má veľký vplyv na vaše zdravie a môže sa dokonca odraziť aj na priebehu menštruačného cyklu. Dni sú kratšie, noci naopak dlhšie a studené počasie vás nútiť tráviť viac času v teple domova, vďaka čomu sa znižuje aj vaša fyzická aktivita. Pod vplyvom všetkých týchto okolností môže byť menštruácia napríklad dlhšia, ale aj bolestivejšia. Pozrite sa, aké ďalšie zmeny v perióde so sebou prináša zimné obdobie.

Dlhší cyklus

Najvýraznejšou zmenou, ktorú so sebou prináša chladné počasie, je dĺžka cyklu. Keďže sú vaječníky oveľa menej aktívnejšie než v lete, váš metabolizmus spomaľuje a máte nedostatok slnečného svitu, menštruácia sa môže výrazne predĺžiť. Nebojte sa, keď sa telo rýchlemu prechodu a zmenám v počasí prispôsobí, váš cyklus sa vráti do normálneho stavu. Obvykle to trvá jeden a ž dva mesiace.

Horšie príznaky PMS

Ak mávate počas leta problémy s príznakmi PMS, pripravte sa na to, že v zime to bude omnoho horšie. Môže za to hormonálna nerovnováha a nedostatok slnečného svetla, ktorý spôsobuje deficit vápnika a vitamínu D. Očakávajte tak, že budete zažívať silnejšie bolesti hlavy a v podbrušku, napätie v prsiach, výkyvy nálad či úzkosti. Keďže v zime trávite viac času v teple domova, môžete sa cítiť osamelejšie a izolovanejšie. Skúste preto konzumovať potraviny, ktoré sú bohaté na dôležité vitamíny a minerály, ako sú napríklad brusnice či sójové bôby.

image

Kvôli chladnému počasiu môžete pociťovať horšie príznaky PMS.

dreastime

Väčšia bolesť

Okrem nálady má chlad vplyv aj na bolesť. Keďže sa v zime zužujú cievy a prerušuje tok menštruačnej tekutiny, môžete pociťovať zvýšené bolesti v podbrušku. Práve z tohto dôvodu by ste sa mali snažiť pravidelne cvičiť, aby boli všetky chemické a biologické procesy vybalansované. Takisto vám môže pomôcť fľaša s horúcou vodou alebo nahrievací vankúšik.

Žiadna menštruácia

Na jednej strane vám zima môže cyklus predĺžiť, no na druhej sa môže stať, že vám periódu úplne vynechá. Môže za to náročný fyzický výkon pri športovaní, zlá nálada alebo zvýšená hladina estrogénu spôsobená stredom. Dôležitú úlohu v tomto ohľade hrá najmä dostatok slnečného svetla, ktorý by ste mali nahrádzať prísunom vitamínu D.

Vplývajú na ňu aj choroby

Zimné mesiace so sebou prinášajú rôzne vírusové a infekčné choroby, ktoré si vyžadujú odpočinok a liečbu. Chrípka, angína alebo prechladnutie majú často vplyv na priebeh menštruácie alebo na jej pozastavenie. Kvôli oslabenej imunite, horúčke a oneskorenej ovulácii sa tak môže stať, že sa perióda nedostaví alebo nebude prebiehať tak, ako ste zvyknuté.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:12