Lucia Vargová Ištvaniková
StoryEditor

Prečo sa stále niekto pýta kedy budete mať deti? Psychologička radí ako bojovať so stereotypmi

30.12.2022, 10:36
Zdravie

Stále bojujeme s tým, čo by sme mali, ako by sme mali, čo sa patrí a čo nie. Na ženu. Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková však tvrdí, že tieto stereotypy náš život ovplyvňujú len do takej miery, do akej si ich pripustíme.

Často klopú muži na dvere vašej ambulancie?

Áno, chodí ich veľa. A to z rôznych vekových kategórií i pracovných oblastí. Single tridsiatnikov trápi to, ak sú bez partnerky. Prípadne sa im stáva, že v spolužití vydržia len veľmi krátko a pri rozchode im dievčatá vyčítajú rovnaké veci. Štyridsiatnici ku mne zavítajú s tým, že sa čosi zlé deje v ich vzťahu a cítia, že by mali niečo podniknúť, aby sa im to nerozpadlo. Stretávam sa tiež s prípadmi, keď povedia, že im bola ich polovička neverná alebo oni sami majú mimopartnerský vzťah. Väčšina mužov, ktorí prejavia záujem o terapiu, nemá záujem rozísť sa. Neberú to na ľahkú váhu.

Ako samotná výchova rodičov ovplyvňuje náš výber partnera v dospelosti?

Dosť výrazne. Od rodičov získavame základ. Je to úplne prirodzené, lebo nás formujú ich názory, postoje a správanie. Často si dievčatá hovoria, že keď budem mať deti, nebudem ako moja mama. A potom sa pristihnú pri tom, že kričia v rovnakej chvíli ako ona, prípadne sa ešte tak i tvária, používajú rovnaké slová. Faktom tiež je, že my sa už rodíme s nejakou genetickou výbavou a predispozíciami, čiže výber partnera máme zapísaný aj tam.

Komu nebola prejavovaná láska od rodičov už v útlom detstve, nemožno od neho čakať, že bude svojho partnera zahlcovať nežnosťami?

S veľkou pravdepodobnosťou to bude tak, ako hovoríte. My sa totiž učíme a odpozorujeme správanie, ktoré vidíme doma. Poznám aj takých, ktorí vo svojej polovičke hľadali to, čo absentovalo u rodičov. Vyčítať jej to však určite nie je správne. Príčina našej nespokojnosti totiž pramení v tom, že sme ako malí nedostali to, čo sa žiada. Zároveň je dôležité nevyhovárať sa len na rodičov. Kľúčové je poznať sa a pracovať na sebe. Poznám mnohých ľudí, ktorí sa dnes správajú k svojim partnerom a deťom inak, a to vrúcnejšie, láskavejšie, než videli a zažívali od svojich rodičov.

Sú dnes ženy vo vzťahoch akčnejšie?

Podľa mňa sú akčnejšie a je to v poriadku, pokiaľ to obom vyhovuje. Dokonca sú muži, pre ktorých je pohodlné, že ich polovička takpovediac nosí doma nohavice. Avšak netreba to prehnať. Na druhej strane zas dominantné ženy nemôžu ani časom očakávať, že sa ich partner zmení a chopí sa velenia, keď mu od začiatku ukazovali, že sa to dá robiť aj inak.

Ktoré príslovie platí v partnerskom či manželstvom zväzku: protiklady sa priťahujú alebo vrana k vrane sadá?

Obe. Na začiatku musíme mať niečo spoločné, na čom ten vzťah postavíme a rozvíjame ho. Jednotlivé rozdielnosti na tom druhom slúžia na to, aby sme sa k sebe viac a viac pritiahli. Obyčajne je pre nás atraktívne to, čo nám chýba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:47