Lucia Vargová Ištvaniková
StoryEditor

Prečo sa stále niekto pýta kedy budete mať deti? Psychologička radí ako bojovať so stereotypmi

30.12.2022, 10:36
Zdravie

Stále bojujeme s tým, čo by sme mali, ako by sme mali, čo sa patrí a čo nie. Na ženu. Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková však tvrdí, že tieto stereotypy náš život ovplyvňujú len do takej miery, do akej si ich pripustíme.

Tak čo, kedy prídu deti? Azda nesmrteľná otázka, ktorej je vystavený hádam každý bezdetný pár. Ja mám pocit, že ide o veľmi intímnu záležitosť každej dvojice. Čo si o tom myslíte vy?

Ak je táto otázka položená s úprimným záujmom, podľa mňa je to v poriadku. No určite by nemala odznieť na každej rodinnej oslave či neformálnom stretnutí s kolegami. Pamätám si klientku, ktorá sa snažila nastaviť si hranice voči blízkym a prišla na to, že rodičia sa často pýtajú na svadbu a deti, lebo sami nevedia, čo majú povedať zvedavej susedke, ktorá ich podpichuje: „A vy svadbu ešte nerobíte? Ja už pripravujem tretiu.“

Platí ešte vôbec, že šťastie rovná sa deti?

Mnohí si to myslia, ale nemusí to tak byť pre každého. Dnes si častejšie aj ženy vyberajú budúcnosť bez potomkov. A to z rôznych dôvodov, buď sa na to necítia, alebo nestretli niekoho takého, s kým by ich chceli mať. Sú zmierené s tým, že aj keď sa nestanú matkami, môžu žiť kvalitný a uspokojivý život. Ich rozhodnutie býva skôr problémom pre ich okolie.

Akú radu klienti od vás dostanú, keď si nevedia nájsť vhodného partnera?

Snažím sa rady nedávať, ale spoločne nachádzame riešenia. Hovorím im, že ja nie som expert na ich život, oni so sebou žijú 24/7. Väčšinou však prichádzame na to, že ľudia sami seba nepoznajú a nie sú zvyknutí o sebe a svojom správaní uvažovať, čo je veľmi potrebné. Mali by sme sami seba viac spoznávať, všímať si svoje emócie a reakcie v špecifických situáciách. Sebapoznávanie a sebarozvoj sa konečne dostávajú aj do našej spoločnosti. Treba vedieť, či je dotyčný človek pripravený na vzťah, čo viem ponúknuť – pozitívne aj negatívne – a čo očakávam od toho druhého.

Je teda dôležité byť sám so sebou?

Áno, niekedy je to priam nevyhnutné. Niektorí rýchle prechádzajú zo vzťahu do vzťahu. Nevedia, priam sa boja byť sami. Chápem, že zahnať smútok novou známosťou im môže aspoň na chvíľu pomôcť, ale nie je to správna cesta. Stane sa, že príde štyridsiatnik, ktorému sa rozpadáva dlhoročné manželstvo, a počas konzultácie opisuje, že nikdy nebol sám s výnimkou pár dní, keď bol na služobnej ceste. Niekedy sa ani nedesí rozvodu, ale toho, že sa ocitne doma sám.

Treba si nájsť čas pre seba, aj keď sme zadaní?

Je dôležité a prospešné, keď si doprajeme priestor, hoci sme zadaní. Niekto potrebuje vlastný čas na svoje záujmy mimo spoločného bývania, iným párom vyhovuje, keď sú doma spolu, ale každý sa venuje svojim aktivitám. Nemusíme všetko robiť spolu. Potreba vlastného priestoru a času by však nemala byť zámienkou či alibi, ak napríklad niekto chce ísť sám na dovolenku so zámerom, ktorý by ohrozil vzťah a ublížil polovičke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 22:13