Lucia Vargová Ištvaniková
StoryEditor

Prečo sa stále niekto pýta kedy budete mať deti? Psychologička radí ako bojovať so stereotypmi

30.12.2022, 10:36
Zdravie

Stále bojujeme s tým, čo by sme mali, ako by sme mali, čo sa patrí a čo nie. Na ženu. Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková však tvrdí, že tieto stereotypy náš život ovplyvňujú len do takej miery, do akej si ich pripustíme.

Dokážu spolu fungovať dve dominantné osobnosti?

Vždy je náročné, keď sa stretnú dve veľmi silné osobnosti a ani jeden z nich nie je ochotný sa doma takpovediac stiahnuť. Dlhodobé spolužitie dominantných ľudí, ktorí pretláčajú len svoje predstavy, určite nebude fungovať. Dobré je, keď si nájdu svoju cestu a pre oboch vyhovujúcu mieru prispôsobenia, pričom to hneď neznamená, že strácajú na sile svojej osobnosti. Robia to len preto, lebo im na vzťahu záleží.

Čo všetko ste už v ambulancii zažili?

Rôzne veci: zvyšovanie hlasu, kričanie, vyhrážanie, že jeden alebo druhý okamžite odíde z miestnosti, pasívnu agresivitu i plač. Niekedy mám pocit, že sa vo svojej pracovni po pätnástich minútach cítim ako v obývačke dotyčných, ktorí prišli hľadať pomoc a aktuálne sú ich emócie veľmi intenzívne.

Vždy sa vám ich podarilo ukočírovať?

Zatiaľ sa nikto nepobil, neodišiel ani sa nepozabíjali. Takže z tohto pohľadu áno. Na strane druhej sa nie vždy podarilo vzťah zachrániť. Každá terapia však niečo pozitívne priniesla. Minimálne to, že si ujasnili, čo chcú alebo nie a po akom živote túžia ďalej. Aj to sa považuje za úspech. Samozrejme, viac ma teší, keď ku mne príde dvojica, ktorú následne po skončení terapie stretnem v meste a držia sa za ruky. Patrí medzi nich aj pár, ktorý žije roky spolu. Prišli päťdesiatnici s tým, že bola u nich doma odhalená nevera. Otvorene rozprávali o tom, ako sú z toho vnútorne zranení a je to pre nich náročné. Tým, že chodia na terapiu, spoznávajú samých seba samostatne i navzájom. Stále nie sú na konci cesty, ale už teraz sa ich vzťah kvalitatívne posunul na omnoho vyššiu úroveň. Je to však predovšetkým ich zásluha, lebo chceli na sebe a svojom vzťahu pracovať.

image

Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 17:16