Skúste suchý január.
StoryEditor

Skúste suchý január. Zlepší sa vám spánok a poďakuje sa vám aj peňaženka

02.01.2023, 11:00
Zdravie

Obdobie sviatkov je často o trávení času s priateľmi a rodinou. Vyznačuje sa kancelárskymi večierkami, zábavnými večerami a opitými večerami. Aj keď môžu byť oslavy príjemné, môžete si všimnúť, že častejšie pijete ako počas bežného obdobia. A ak vám to už prekáža, možno budete chcieť vyskúšať - suchý január.

5. Nájdite alternatívne aktivity k pitiu.

Teraz máte šancu venovať sa koníčkom, ktorým ste sa chceli venovať, no nedokázali ste im venovať čas. „Pomyslite si: ‚Naozaj som chcel...‘ a vyplňte toto prázdne miesto a skutočne to urobte,“ odporúča Kennedy. Možno je to viac cvičením, účasťou na väčšom počte telefonátov alebo relácií Zoom s blízkymi, usporiadaním šatníka a darovaním oblečenia alebo čítaním tohto bestselleru. Teraz je čas venovať sa starostlivosti o seba, ktorú by ste inak mohli zanedbávať, hovorí Kennedy.

6. Majte plán, ak sa pošmyknete.

Pošmyknúť sa neznamená zlyhať a nie je to dôvod, aby ste sa suchého januára úplne vzdali. Stačí prísť na to, ako sa vrátiť na správnu cestu. Urobte si plán, aby ste si spravili kurz a poučte sa z neho. Nájdite si čas, aby ste pochopili, prečo ste pili, a urobte si plán, ako nabudúce zostať v situácii triezvy. Buďte na seba nenároční a nenechajte sa odradiť. Pošmyknutie nie je nezvyčajné pri veľkých zmenách životného štýlu.

7. Veďte si pravidelný denník alebo denník.

Ak chcete vidieť, ako sa vaša nálada a zdravie zmenili od abstinencie od pitia, veďte si pravidelný denník alebo denník, aby ste videli, ako sa veci menia v priebehu mesiaca. „Zaznamenajte si, ako sa cítite, sledujte svoj spánok, cvičebné návyky a možno sa na začiatku a na konci výzvy aj otestujte, aby ste zistili, či ste urobili nejaké zmeny vo svojom zdraví,“ hovorí Kennedy. Protokol vám môže poskytnúť hmatateľný pohľad na zmeny, ktoré ste zažili.

8. Bavte sa s tým.

Suchý január by nemal byť ako domáca úloha. Ak aktívne nachádzate spôsoby, ako z toho vyťažiť to najlepšie, a ak vám vyhovuje aj pozvať ostatných, aby sa k vám pridali, táto skúsenosť môže byť pozitívna pre všetkých zúčastnených tým, že posilní vzťahy a pomôže vám cítiť sa lepšie fyzicky aj psychicky. 

9. Nájdite vedomé náhrady alkoholu.

Existuje niekoľko alternatív k alkoholu, ale zásadný je spôsob, akým si vyberiete svoju preferenciu. V zimných mesiacoch môžete ostať pri bylinkových čajoch alebo horúcej čokoláde ako náhradu teplých alkoholických nápojov.

 

Niektorí veria, že pitie nealkoholického piva je tou najlepšou možnosťou, ale odborníčka Kennedy varuje, že tento koncept môže byť príliš blízko skutočnému. "Pre niekoho, kto má poruchu užívania alkoholu, nemusí mať zmysel piť nealkoholické pivo. Je to príliš blízko k tomu skutočnému a môže vyvolať silné asociácie s pitím," vysvetľuje. "Existujú zdravšie alternatívy bez alkoholu, ktoré majú antioxidačné výhody a sú nízkokalorické!"

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 17:28