Skúste suchý január.
StoryEditor

Skúste suchý január. Zlepší sa vám spánok a poďakuje sa vám aj peňaženka

02.01.2023, 11:00
Zdravie

Obdobie sviatkov je často o trávení času s priateľmi a rodinou. Vyznačuje sa kancelárskymi večierkami, zábavnými večerami a opitými večerami. Aj keď môžu byť oslavy príjemné, môžete si všimnúť, že častejšie pijete ako počas bežného obdobia. A ak vám to už prekáža, možno budete chcieť vyskúšať - suchý január.

V priebehu posledných rokov sa k tomuto mesiacu abstinencie pripája stále viac ľudí. To nie je príliš prekvapujúce.Obdobie Covidu malo nepochybne negatívny vplyv na duševné zdravie a depresiu preto je teraz obdobie spojené s častejším užívaním alkoholu v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Problém je v tom, že používanie pitia alkoholu ako mechanizmu zvládania stresu môže v skutočnosti zhoršiť úzkosť a depresiu.

Pozitívnejšie je, že každoročný nárast vyhľadávania informácií o suchom januári môže naznačovať, že ľudia aktívne hľadajú nové spôsoby, ako zvládať stres a zlepšovať svoje zdravie.

Môže sa zapojiť každý

A nie, suchý január nie je pre žiadny špecifický typ ľudí. Aj keď pijete striedmo alebo cítite, že máte k alkoholu zdravý vzťah, neuškodí vám reset tela a mysle.

Čo je to vlastne suchý január?

Je to celkom jednoduché – celý január sa vyhýbate alkoholu. Tento koncept vznikol v Spojenom kráľovstve v roku 2013, keď nezisková organizácia s názvom Alcohol Change UK začala hnutie s cieľom získať peniaze na povedomie o zneužívaní alkoholu a liečbu.

Tento trend sa uchytil po celom svete a teraz sa veľa ľudí rozhodlo zúčastniť sa suchého januára ako spôsob, ako jednoducho menej piť alebo sa zregenerovať po mesiaci či dvoch sviatočných slávností.

Ako zistím, či je pre mňa suchý január vhodný?

Ak sa chystáte úspešne abstinovať od alkoholu na celý mesiac, je dôležité pochopiť, prečo to robíte. Je úplne normálne, že chcete po sviatkoch obmedziť prepité večierky, najmä ak máte pocit, že ste svoj príjem nemali pod kontrolou.

Po prvé, je užitočné pochopiť, čo sa dokonca považuje za ťažké pitie. Podľa Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus sa za silné pitie vo všeobecnosti považuje vypitie viac ako siedmich nápojov za jeden týždeň, zatiaľ čo nadmerné pitie je vypitie viac ako štyroch nápojov v priebehu dvoch hodín.

Po druhé, mali by ste vedieť, že tieto druhy konzumácie alkoholu majú negatívne účinky na zdravie, čo je dobrý dôvod prehodnotiť svoje návyky.

"Pri nadmernom pití sa hladina alkoholu v krvi rýchlo zvyšuje a so zvyšujúcou sa hladinou alkoholu v krvi sa zvyšuje riziko poškodenia orgánov," hovorí Trang M. Vu, MD, odborný asistent medicíny na Icahn School of Medicine na Mount Sinai. Tieto poruchy zahŕňajú znížené zábrany, motorickú dyskoordináciu a problémy s pamäťou, ktoré môžu viesť k autonehode, pádom, rizikovému alebo násilnému správaniu a podobne.

Takže... aké sú zdravotné prínosy suchého januára?

Existuje veľa potenciálnych plusov. Okrem šetrenia peňazí, pretože alkohol je drahý. Tu je to, čo môžete očakávať:

 

1. Budete lepšie spať a budete mať viac energie.

„Môže to znieť neintuitívne, pretože väčšina z nás pravdepodobne rýchlo upadne do bezvedomia po noci, keď sme pili viac ako zvyčajne, ale príliš veľa alkoholu v skutočnosti zhoršuje stav vášho spánku,“ hovorí Brigitte Zeitlin, majiteľka Nutrition v New Yorku.

Po niekoľkých nápojoch vaše telo dostane šancu dosiahnuť hlboký spánok (známy spánok aj ako REM), ktorý potrebujete, aby ste odstránili stres, opraviť a doplniť sa na predchádzajúci deň.

Keď sa však zbavíte alkoholu, nebudete mať tie ospalé, nepokojné noci. Ráno sa budete cítiť pokojnejšie a nabitejšie.

2. Vaša pokožka by sa mohla vyjasniť.

Alkohol je diuretikum, čo znamená, že vás môže prinútiť častejšie chodiť na záchod – a nakoniec vás trochu dehydrovať. A táto dehydratácia si môže na vašej pokožke vybrať vážnu daň. Máme tendenciu zabúdať, že sa stále musíme sústrediť na hydratáciu počas chladných mesiacov, pretože sa nepotíme, ale zima vysušuje vašu pokožku a telo viac, ako si uvedomujete. Ak sa zrieknete alkoholu a zvýšite príjem vody, je to skutočne výhodné pre váš stav hydratácie a vaša pleť bude zdravšia a bude vyzerať žiarivejšie.

3. Môžete schudnúť.

Zhadzovanie kíl, keď si dáte prestávku od chľastu, je celkom štandardné. V skutočnosti, ak ste vo svojom jedálničku neurobili žiadne iné zmeny okrem obmedzovania alkoholu, stále je pravdepodobné že schudnete.

Jeden alkoholický nápoj má zvyčajne 150 až 200 kalórií. Navyše, keď veľa pijeme, máme tendenciu zjesť viac, než si uvedomujeme, takže obmedzenie alkoholu vám pravdepodobne pomôže obmedziť aj niektoré bezduché prejedanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:46