Skúste suchý január.
StoryEditor

Skúste suchý január. Zlepší sa vám spánok a poďakuje sa vám aj peňaženka

02.01.2023, 11:00
Zdravie

Obdobie sviatkov je často o trávení času s priateľmi a rodinou. Vyznačuje sa kancelárskymi večierkami, zábavnými večerami a opitými večerami. Aj keď môžu byť oslavy príjemné, môžete si všimnúť, že častejšie pijete ako počas bežného obdobia. A ak vám to už prekáža, možno budete chcieť vyskúšať - suchý január.

4. Váš imunitný systém by mohol byť silnejší.

Opitý môže potlačiť vašu imunitnú funkciu, čo vás môže okrem iného urobiť zraniteľnejšími voči patogénom, ktoré spôsobujú prechladnutie a chrípku, hovorí Keri Peterson, MD, členka poradnej rady WH. Navyše časté pitie môže spôsobiť zápaly v celom tele. To všetko znamená, že prestávka od chlastu vám môže pomôcť lepšie bojovať proti sezónnym chorobám. Lepší spánok, pretože ste triezvy, tiež určite nezaškodí.

5. Môžete pociťovať menšiu úzkosť.

Deň po pití môžete mať typickú nevoľnosť a bolesť hlavy, ktoré prichádzajú s kocovinou. Ale môžete tiež zažiť to, čo sa nazýva „strach z visu“ alebo pocity úzkosti, ktoré sú súčasťou kocoviny, hovorí Dr. Peterson. Ak sa mesiac vzdialite od chlastu, nebudete mať kocovinu a budete bez úzkosti, čo znamená pokojnejšie noci a menej znepokojujúce rána.

6. Budete mať menej bolesti hlavy.

Ďalšia výhoda Suchého januára? Menej bolesti hlavy, hovorí Dr. Peterson. Tie sú zvyčajne spôsobené dehydratáciou, ku ktorej dochádza, keď pijete. Sú tiež klasickým príznakom kocoviny, o ktorý sa nebudete musieť starať počas suchého mesiaca.

7. Váš celkový zdravotný stav sa zlepší.

Keď sa vaše telo prispôsobí nedostatku alkoholu, váš krvný tlak sa pravdepodobne zníži a vaša pečeň sa vylieči z akýchkoľvek účinkov ťažkého alebo nadmerného pitia, hovorí Dr. Peterson.

 

Odborné tipy na zmysluplný suchý január

1. Dajte si ciele.

Ak máte hmatateľné ciele, môže vám to trochu uľahčiť prechod cez úspešný suchý január. Niektoré príklady cieľov, ktoré môžete mať pre suchý január, sú míňať menej na nápoje pri stolovaní alebo sa cez víkendy lepšie vyspať. Stanovenie cieľov je skvelý spôsob, ako si predstaviť, čo, kedy, kde a ako plánujete abstinovať od alkoholu.

2. Nájdite podporný systém.

Ak potrebujete, požiadajte o podporu rodinu a priateľov. Neexistuje lepší záväzok ako podpora, povzbudenie a dokonca zdravá súťaživosť s ostatnými. Možno môžete vyzvať ostatných priateľov, aby s vami absolvovali suchý január, aby ste sa všetci mohli navzájompodporovať.

3. Vyhnite sa alebo plánujte spúšťacie situácie.

Možno vyhnúť sa výletom po vínnej uličke vo vašom supermarkete, aby ste sa vyhli pokušeniu piť. Ak viete, že máte tendenciu piť doma po dlhom dni v práci alebo v škole, aká alternatívna zdravá aktivita vám môže pomôcť uvoľniť sa? Možno by vám mohla pomôcť prechádzka so psom, výlet do potravín, varenie alebo cvičenie.

4. Naplánujte si, ako povedať nie.

Keď zistíte, ako teraz odmietnuť drink, pomôže vám to vyhnúť sa neskôr nepríjemným rozhovorom. Plánovanie toho, čo poviete a aké sú vaše hranice, vám môže pomôcť vyrovnať sa s týmito situáciami, keď nastanú.

Niektoré spôsoby, ako povedať nie, zahŕňajú byť úprimný a povedať, že si beriete mesiac voľna, alebo jednoducho povedať: "Nie, ďakujem, som dobrý."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:52