Bolestivá menštruácia trápi množstvo žien.pexels
StoryEditor

Trápi vás bolestivá menštruácia? Tieto tipy vám pomôžu prekonať vaše dni bez problémov

17.11.2022, 10:00
Zdravie

Kým niektoré ženy prežijú svoje dni bez väčších problémov a bolestí, iné trápi nielen bolesť, ale aj nevoľnosť, nechutenstvo a iné problémy, ktoré ich doslova paralyzujú. Nebuďte počas týchto dní na seba veľmi prísne a práve teraz počúvajte svoje telo ešte viac ako inokedy.

Doprajte si oddych, stravu na ktorú máte chuť a pokojne vynechajte aj športové aktivity, ktoré bežne vykonávate. K tomu, aby ste týchto pár dní prežili v čo najväčšej pohode, vám pomôžu aj tieto tipy.

Bylinkami proti bolesti

Bylinky dokážu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch a nesklamú ani v tomto prípade. Bylinkové čaje popíjajte nielen počas dní, kedy už menštruáciu máte, ale pokojne začnite už pár dní predtým. Napríklad taký harmanček podporuje pravidelnosť menštruácie, dobre známy PMS vám pomôže zmierniť napríklad čaj zo žihľavy. So samotnými bolesťami pomôže Rebríček obyčajný či Nechtík lekársky.

Suché teplo

Nahrievanie podbruška je tiež jednou z možností, ako sa zbaviť tých najväčších bolestí bez toho, aby ste museli siahnuť po tabletkách. Termofor je skvelá pomôcka, ktorú v domácnosti iste využijete aj mimo vášho cyklu. Pokiaľ ho však nevlastníte, nahrejte si uterák či inú bavlnenú látku a prikladajte na brucho. Zabaľte sa do deky a so šálkou horúceho čaju z niektorých zo spomenutých bylín, doprajte svojmu telu oddych, ktorý si zaslúži.

image

Bolestivá menštruácia trápi množstvo žien.

pexels

Minerály

Jednou z minerálnych látok, ktorá priamo vplýva na uvoľnenie svalstva je horčík. Jedzte ho v tabletách, alebo si kúpte minerálnu vodu, ktorá ho obsahuje. A keď už sme pri tých suplementoch, vyskúšajte na vlastnej koži aj účinky ashwagandy. Tá znižuje stres a ovplyvňuje emočnú vyrovnanosť.

Správny výber jedla

Doprajte svojmu telu to, čo práve potrebuje, no s mierou. Prílišné prejedanie sa, vám neprospeje ani mimo dní, kedy máte menštruáciu a počas nej už vôbec nie. Snažte sa aj v tomto prípade prihliadať na potreby vášho tela. Ak máte chuť na sladké, ideálnou voľbou je pre vás čokoláda s vyšším obsahom kakaa – endorfíny, ktoré uvoľňuje budú len prínosom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:48