Nezabudnite na pravidelné preventívne prehliadky.dreamstime
StoryEditor

Dbajte na prevenciu! Tieto prehliadky by mali byť pre ženy po tridsiatke samozrejmosťou

04.11.2022, 09:00
Zdravie

V kolotoči bežných pracovných a rodinných povinností, ženy častokrát zabúdajú samé na seba. Preventívne prehliadky odkladajú z mesiaca na mesiac a niektoré vyšetrenia sú schopné ignorovať celé roky. Október sa síce niesol v znamení prevencie proti rakovine prsníka, ktorá je jedna z najčastejších ochorení u žien, no nemali by ste zabúdať ani na ostatné preventívne prehliadky.

Pravidelné preventívne prehliadky dokážu včas zachytiť chorobu a tak dokáže byť liečba, ako aj samotné vyliečenie oveľa úspešnejšie.

Všeobecný lekár

Ženy okolo tridsiatky majú nárok na komplexnú preventívnu prehliadku u všeobecného lekára raz za dva roky. A toto vaše právo by ste rozhodne mali využiť. Váš všeobecný lekár vám spraví komplexné vyšetrenia a krvné testy, ktoré budú prvým ukazovateľom, či ste v poriadku. Súčasťou tohto vyšetrenia je napríklad aj hladina cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol vôbec nie je len problémo obéznych ľudí a práve preto by ste mali disponovať informáciou o tom, či sú jeho hodnoty vo vašom prípade v norme.

Gynekológ

Aj napriek osvete, ktorá je z roka na rok intenzívnejšia, sú stále medzi nami ženy, ktoré sa na gynekologickú prehliadky nedostavia aj celé roky. V tomto prípade máte nárok na vyšetrenie jedenkrát za rok. Gynekológ urobí sonografické vyšetrenie a tiež ster z krčka maternice. Aj rakovina krčka maternice je pomerne rozšírená, no dobre liečiteľná za predpokladu, že sa zachytí včas. Proti tomuto typu rakoviny sa môžete dať aj zaočkovať. Ak máte po tridsiatke, očkovanie si musíte hradiť samé, no dievčatám do istého veku toto očkovanie prepláca zdravotná poisťovňa.

Sonografia prsníkov

Prsníky by mali byť nielen pod drobnohľadom vášho lekára, ale aj vás samotných. V tomto prípade sa odporúča samo vyšetrenie jedenkrát do mesiaca, vždy, keď sa vám skončí menštruácia a jedenkrát ročne by ste sa mali objednať aj na špeciálne sonografické vyšetrenie. Včasná diagnostika rakoviny prsníka totiž v niektorých prípadoch dokáže doslova zachrániť život. Po štyridsiatke máte nárok na mamografické vyšetrenie, tak to neberte na ľahkú váhu a myslite aj na tento typ prevencie.

Kožné vyšetrenie

Koža je najväčším orgánom a hoci sa to nezdá, aj jej by ste mali venovať zvýšenú pozornosť. Najmä ak máte na tele znamienka, alebo nejaké anomálie. Niektoré kožné ambulancie poskytujú vyšetrenie znamienok pomocou špeciálneho prístroja. Toto vyšetrenie vie jednoznačne určiť, či je znamienko v poriadku, alebo sa jedná o znamienko, ktoré by mohlo predstavovať isté riziká. Lekár následne odporučí znamienka chirurgicky odstrániť a až na základe histológie dokáže zodpovedať, či šlo o škodlivý melanóm, ktorý je najzhubnejšou formou rakoviny kože, alebo bežné, neškodné znamienko.

Oči

Očné vyšetrenie by ste mali absolvovať najmä preto, aby ste si uľahčili život, za predpokladu, že váš zrak už neslúži tak, ako kedysi. Ak máte zhoršené videnie do blízka či do diaľky, dioptrické okuliare vám len pomôžu a budete sa cítiť komfortnejšie. Ak patríte k ľuďom, ktorých prácu tvorí väčšinou čas za počítačom, veľmi osožné sú aj okuliare, ktoré váš zrak chránia pred modrým svetlom. Oči vďaka ním budú oveľa menej podráždené a na ústup sa dá aj únava či prípadné bolesti hlavy.

image

Po tridsiatke sa nezabudnite objednať aj k oftalmológovi.

pexels

Zubár

Prehliadka u zubára raz ročne by mala byť samozrejmosťou. Krásny, no najmä zdravý úsmev je totiž tým pravým doplnkom, ktorý by nemal chýbať žiadnej žene. Nezabudnite však aj na dentálnu hygienu vďaka ktorej si zuby udržíte v skvelej forme aj po rokoch. Tá je skôr individuálnou záležitosťou a kým niekomu stačí absolvovať ju raz ročne, iní ju potrebujú aj viackrát do roka.

https://youtu.be/pX7x54J7idU

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:47