Klimatizácie a ventilátory negatívne ovplyvňujú vaše zdravie.pexels
StoryEditor

Zápal očí, dehydratácia či problémy s dýchaním: Aj toto dokáže spôsobiť klimatizácia i ventilátor

28.07.2023, 08:00
Zdravie

Horúčavy dokážu veľmi znepríjemniť život každého človeka, no mali by ste si dávať pozor na to, čím a ako sa v lete ochladzujete. Áno klimatizácia či ventilátor vás dokážu zachrániť pred dusnom a vysokými teplotami, ale môžu mať aj negatívne následky na vaše zdravie. Pozrite sa, čo spôsobujú.

Klimatizáciu nájdete v súčasnosti takmer kdekoľvek. Či už je to v kanceláriách, autách alebo hoteloch a domácnostiach. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie by ste v interiéry mali cez leto udržiavať teplotu 32 stupňov Celzia počas dňa a v noci by izbová teplota nemala prekročiť 24 stupňov Celzia. Regulácia teploty je obzvlášť dôležitá, ak sa v miestnosti nachádzajú deti, seniori alebo chronicky chorý ľudia. Síce vás klimatizácia a ventilátor zachránia pre horúčavou a nachvíľku schladia, môžu mať negatívne následky na vaše zdravie. Prezradíme vám, čo spôsobujú.

Dýchacie problémy

Je dôležité si uvedomiť, že každá drastická zmena teploty, vrátane prechodu z vysokej teploty v kancelárii na nízku teplotu v supermarkete, môže poškodzovať váš dýchací systém. Práve z tohto dôvodu ste náchylnejší na rôzne infekcie dýchacích ciest a krku alebo ochorenia hrdla a nosa.

Vírusy a baktérie

Jedným z najbežnejších účinkov klimatizácie a ventilátorov je predovšetkým šírenie vírusových infekcii. Prečo je to tak? Totiž v klimatizovanom prostredí sa starý vzduch neustále cirkuluje, čím zabraňuje priechodu čerstvého vzduchu, vďaka tomu potom starý vzduch prenáša chrípkové zárodky či iné baktérie z človeka na človeka.

Dehydratácia

Určite ste to už zažili aj vy. Strávili ste niekoľko hodín v klimatizovanom prostredí a stále ste sa cítili viac a viac dehydrovanejší. Môže za to klimatizácia, ktorá doslova pohlcuje vlhkosť. Keďže sa v chladnejšom prostredí cíti vaše telo dobre, nepotrebuje sa pohybovať, nepýta si tekutiny a nie je smädné, po čase strávenom v takejto miestnosti ste odrazu dehydrovaní.

Bolesť hlavy

Bolela vás už niekedy hlavy po čase strávenom v klimatizovanom prostredí? Alebo vám spôsobila rovno nepríjemnú migrénu? Keďže je telo v takomto prostredí dehydrované, zvyšuje sa aj riziko bolesti hlavy, a preto by ste ju rozhodne nemali ignorovať.

Suché oči

Svrbenie, pálenie a bolesť v očiach. Aj to vám môže spôsobiť klimatizácia. Suché oči môžu postihnúť najmä ľudí s kontaktnými šošovkami alebo tých, ktorí už týmto problémom trpia. Ak v budúcnosti pocítite suchosť v očiach, okamžite si zaobstarajte umelé slzy a oko hydratujte.

Znižuje schopnosť tolerovať teplo

Vedeli ste, že ak budete tráviť veľa času v klimatizovanej miestnosti, môže sa u vás prejaviť neznášanlivosť voči teplu? Totiž telo je pri neustálom presúvaní z chladnej kancelárie do teplého vonkajšieho prostredia neustále v strese, vďaka čomu to negatívne ovplyvňuje vaše zdravie, ktoré čím ďalej, tým horšie reaguje na zmenu teploty.

Problémom môžete zabrániť

Ak sa aj napriek negatívnym následkom rozhodnete klimatizáciou a ventilátor používať, mali by ste sa držať niekoľkých pravidiel. Nepoužívajte ani jedného z týchto pomocníkov neustále, počas dňa miestnosť vetrajte a nezabúdajte ani na pitný režim. Napríklad ventilátor by ste nemali mať nasmerovaný priamo na seba či do tváre, inak si spôsobíte zápal, bolesť zubov alebo iný zdravotný problém. Ak používate klimatizáciu, pozatvárajte v miestnosti dvere, okná a pravidelne ju zvnútra dezinfikujte. Nechcete používať ani jedno? Skúste si teda okná zabezpečiť žalúziami alebo roletami, ktoré vás ochránia pred prehrievaním. Takisto odpojte všetky elektrické zariadenia, z ktorých môže sálať teplo, a tým zohrievať vzduch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:50