Chrápania sa môžete vďaka týmto radám a tipom jednoducho zbaviť.dreamstime
StoryEditor

Chrápete vy alebo váš partner? Pozor, môže to signalizovať aj zdravotný problém, takto sa ho zbavíte

21.07.2022, 18:00
Zdravie

Chrápanie sa týka rovnako ako mužov, tak aj žien. Podľa štatistík chrápe pravidelne každý štvrtý človek, no a každý druhý vydáva tento zvuk pri spaní príležitostne. Tak či onak, chrápanie môže signalizovať zdravotný problém. Prezradíme vám, ako sa ho môžete zbaviť.

Či už chrápete vy alebo váš partner, týmto neduhom trpí až 30 % populácie. Nielenže zhoršuje spánok, ale ovplyvňuje aj kvalitu celkového života. Je to síce bežný jav, no je nepríjemný pre vedľa spiaceho partnera a môže signalizovať aj vážne ochorenie. Dochádza k nemu kvôli obmedzenej priechodnosti horných dýchacích ciest a čím je človek starší, tým sa intenzita chrápania môže zhoršiť, no netreba vešať hlavu. Chrápania sa môžete zbaviť vďaka niekoľkým tipom a radám. Predtým je však dôležité zistiť, aká je príčina vzniku chrápania.

Príčinu hľadajte v zlom životnom štýle

Keď chrápete, vzduch sa v dýchacích cestách pohybuje rýchlejšie, tlak v krku sa zvýši a mäkké podnebie napokon začne vibrovať. Chrápanie sa môže meniť v závislosti od toho, do akej miery je obmedzený vzduch v nose, ústach alebo hrdle. Príčin jeho vzniku existuje mnoho. Či už sa jedná o nádchu, alergiu alebo zväčšené mandle. Ďalšou príčinou chrápania môže byť aj obezita, kedy tukové tkanivo tlačí na dýchaciu trubicu, obmedzuje priechodnosť vzduchu a vzniká tak charakteristický zvuk. Takisto je dôležité, v akej polohe spíte. Ľudia totiž väčšinou chrápu, keď spia na chrbte, takže stačí, ak sa prehodia na bok a chrápanie ustane. Okrem toho by ste si mali dať pozor aj na alkohol či niektoré druhy potravín, ktoré zapríčiňujú vznik chrápania. Patrí k nim napríklad mlieko, mliečne výrobky alebo korenisté jedlá. Ak chrápete vy alebo váš partner dlhodobo, mali by ste spozornieť, môže ísť aj o vážnejší problém.  

Na tieto ochorenia si dajte pozor

Chrápanie môže byť spojené aj so zdravotným problémom. Často postihuje ľudí s vysokým krvným tlakom a zvyšuje riziko vzniku mozgovej príhody. Dôsledkom chrápania však môže byť aj syndróm spánkového apnoe, poruchy, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania v rámci spánku. Tieto prestávky v dýchaní sú veľmi nebezpečné a trvajú od 10 sekúnd do 3 minút. Spánkové apnoe porušuje srdcové a mozgové funkcie, ovplyvňuje energiu, mentálny výkon a z dlhodobého hľadiska aj celkové zdravie. Práve z tohto dôvodu by ste chrápanie nemali ignorovať, môžete si totiž len zbytočne uškodiť, takže radšej navštívte lekára. Ak netrpíte ani jedným z týchto zdravotných problémov, dobrou správou je, že sa chrápania môžete jednoducho zbaviť. Zistite, ako na to.

Pomôže správna poloha či bylinky

Keďže za chrápanie môže vo väčšine prípadoch nadváha, fajčenie a konzumácia alkoholu, predovšetkým by ste sa mali snažiť o zmenu životného štýlu. Zhoďte prebytočné kilogramy, pred spánkom popíjajte radšej vodu a zahoďte ukryté škatuľky cigariet. Ak sa však potrebujete chrápania zbaviť čo najrýchlejšie, existuje niekoľko tipov, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť. Skúste spať na boku, podložte si pod hlavu viacero vankúšov alebo zaspávajte každý deň v rovnakom čase. Pomôcť vám však môže aj vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a lieči zápaly dýchacích ciest. Proti chrápaniu však vedia bojovať aj rôzne bylinky ako mäta, pestrec alebo majorán. Môžete si z nich pripraviť nápoj alebo nimi naplniť vankúš. Účinné sú aj éterické oleje, zvlášť eukalyptus alebo citrón, ktoré otvoria dýchacie cesty, a tým zmiernia príznaky chrápania

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:55