Spánkovej paralýze sa takto môžete vyhnúť.dreamstime
StoryEditor

Spánková paralýza je desivá, nemôžete sa pohnúť ani rozprávať. Takto sa jej dokážete vyhnúť

24.06.2022, 06:00
Zdravie

So spánkovou paralýzou sa stretlo už veľké množstvo ľudí. Niektorí sa s ňou naučili žiť, iní proti nej stále bojujú. Prebudiť sa do úplnej tmy, neschopnosť pohnúť sa či rozprávať je naozaj desivé, a preto je dôležité vedieť, čo ju spôsobuje a ako sa jej môžete vyhnúť.

Spánková paralýza je stav, pri ktorom sa nemôžete pohnúť ani rozprávať. Najhoršie na tom je, že si uvedomujete, čo sa deje, no nemôžete s tým nič spraviť. Tento stav môže trvať niekoľko sekúnd, minút, ale môže ju prerušiť aj niekto, kto na vás prehovorí alebo sa vás dotkne. Najčastejšie ju môžete pocítiť pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Síce ju za život zažije len osem percent ľudí, môže sa objaviť v akomkoľvek veku, ale najmä od 7 do 25 rokov. Ak sa jej chcete vyhnúť alebo zbaviť, prezradíme vám, ako na to.

Halucinácie, strach či paranoja

Predstavte si, že nemôžete pohnúť rukami, nohami a nedokážete prehovoriť ani slovo. Desivá predstava, nie? Pri spánkovej paralýze mávajú dokonca niektorí aj halucinácie alebo vidia veci či osoby, ktoré sa v miestnosti reálne nenachádzajú. Takisto môžete cítiť tlak, vďaka ktorému sa vám bude zdať, že sa dusíte, pohybujete alebo lietate vo vzduchu. V tom najhoršom prípade sa môže dostaviť aj silná bolesť hlavy, svalov, nadmerné potenie a paranoja. Všetky tieto pocity vo vás napokon vyvolajú úzkosť a strach. Síce ide o veľmi nepríjemný zážitok, spánková paralýza nie je považovaná za zdravotnú diagnózu, no ak ju zažívate pravidelne, mali by ste zbystriť. Môže byť totiž súčasťou spánkovej poruchy, ako je napríklad narkolepsia. Tú už treba liečiť spoločne s odborníkom.

Najčastejšie sa vyskytuje u týchto ľudí

Aj keď presná príčina spánkovej paralýzy nie je známa, za jej výskyt má vplyv niekoľko faktorov. Podľa čínskych odborníkov ju zvyknú zažívať ľudia so syndrómom spánkového apnoe, a teda zastavením dýchania. Takisto ju môžu pociťovať aj tí, ktorí trpia nočnými kŕčmi v nohách alebo nespavosťou. Často sa vyskytuje aj u ľudí, ktorí pracujú na zmeny alebo trpia pásmovou chorobou. Na spánkovú paralýzu by si mali dať pozor aj pacienti s rôznymi psychickými poruchami alebo ľudia, ktorí si prežili sexuálne obťažovanie či inú emocionálnu ťažkosť. Predovšetkým bola zaznamenaná u tých, ktorí prestali piť alkohol či užívať antidepresíva. Síce je ťažké ju ovplyvniť, môžete však urobiť všetko pre to, aby ste sa jej nedovolili vstúpiť do vášho života.

Dá sa jej predísť?

Pozitívom je, že sa spánkovej paralýze dá vyhnúť, teda aspoň znížiť riziko jej výskytu. Predovšetkým je dôležité, aby ste spali denne minimálne 6 až 8 hodín. Takisto sa skúste naučiť zaspávať a zobúdzať približne v tej istej hodine, to platí aj pre sviatky či víkendy. Aby ste jej predišli, odstráňte zo svojej spálne rušivé vplyvy, ako napríklad príliš svetla či nepríjemne tykajúce hodiny. Pozor si dajte aj na večerné popíjanie alkoholu a kofeínu. Odborníci odporúčajú, aby ste minimálne polhodinu pred spaním vypli televízor a odložili telefón, aby ste telo pripravili na oddych. Aj jedlom sa dá privolať spánková paralýza, a preto by ste večer nemali konzumovať vyprážané či príliš sladké potraviny. Ak sa budete držať našich rád, nemusíte sa báť, že ju zažijete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 21:23