Koľkokrát za týždeň by ste si mali dopriať mäso?dreamstime
StoryEditor

Mäso nemusíte jesť každý deň. Týmto ho nahraďte a dostanete do tela viac vitamínov či živín

13.06.2022, 15:00
Zdravie

Zbiehajú sa vám slinky pri pomyslení na pečené kura, rezeň alebo steak? Niekto si mäso dopraje raz za čas, iný ho potrebuje mať na tanieri aj trikrát do dňa. Je síce plné potrebných bielkovín a živín, no nemusíte ho konzumovať denne. Toto sú najlepšie náhrady mäsa, z ktorých dostanete do tela viac vitamínov.

Viete o tom, že môžete obmedziť konzumáciu mäsa bez toho, aby vaše telo prišlo o potrebné živiny? To, že jeho dávky znížite alebo ho prestanete jesť úplne, neznamená, že už nebudete viac zdraví. Sú ľudia, ktorí si bez mäsa jednoducho nevedia predstaviť život, ale aj takí, ktorí ho konzumujú raz za čas, pretože sa boja, že priberú. Hovädzie, bravčové či kuracie mäso obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, no tie môžete získať aj prostredníctvom iných potravín. Predovšetkým, nie každé mäso je vhodné na dennodennú konzumáciu. Koľkokrát do týždňa by sa teda malo objaviť na vašom tanieri?

Konzumácia mäsa má svoje limity

Mnohí si doprajú mäso každý deň, niekedy dokonca aj dva či trikrát. Sú však aj takí, ktorí ho nevyhľadávajú, pretože sa boja, že im stúpne ručička na váhe. Koľkokrát by sa malo teda na vašom tanieri objaviť? Čo sa týka červeného a spracovaného mäsa, odporúčaná dávka je dvakrát do týždňa. To znamená, že ak si dáte rezeň na obed aj na večeru, vyčerpali ste týždenný limit. Patrí sem tiež hovädzie, bravčové, jahňacie mäso, ale aj klobása, slanina či šunka.

Ani s porciami by ste to nemali preháňať a skonzumovať maximálne 500 g za týždeň. Kuracie alebo biele nespracované mäso je o čosi ľahšie pre vaše trávenie ako červené, no neznamená to, že ho musíte jesť na obed aj na večeru. Je dôležité, aby ste získavali dôležité vitamíny a minerály aj z iných potravín, a preto svojmu telu rozhodne neublížite, ak sa na vašom tanieri neocitne každý deň. Prezradíme vám, čím ho môžete nahradiť.

image

Červené mäso by ste si mal dopriať maximálne dvakrát do týždňa.

dreamstime

Chutné a výživné náhrady mäsa

To, že v jedle nebudete mať mäso každý deň, nemusí byť prekážkou. Existuje veľké množstvo potravín, ktoré vám ponúkajú nekonečný priestor na experimentovanie a rozličné kombinovanie. Nielenže objavíte nové chute, ale dostanete do vášho organizmu potrebné bielkoviny, živiny a vitamíny. Toto sú najzákladnejšie náhrady mäsa, ktoré si obľúbite.

Sója: Strukovina, ktorá je plná vitamínov, minerálov, bielkovín a betakaroténu. Dokáže bojovať proti rakovine, pomáha pri trávení či vzniku cukrovky a udržuje vašu pokožku zdravú. Na prípravu je veľmi jednoduchá, stačí ju krátko povariť vo vode. V súčasnosti ju okrem sušenej môžete dostať aj v podobe rezancov, fašírok, rezňov či párkov a salám.  

Tempeh: Sójový výrobok obsahujúci veľké množstvo bielkovín, vlákniny a minerálov, vrátane medi, horčíka a železa. Jeho konzumáciou si môžete posilniť kosti, budovať svaly a udržať cholesterol v rovnováhe. Má výraznú chuť a arómu, no je považovaný za najkvalitnejšiu náhradu mäsa. Hodí sa do šalátov, sendvičov, ale aj polievok.

image

Tempeh je plný bielkovín, minerálov a vlákniny.

dreamstime

Tofu: Ako náhrada mäsa je v strave najznámejšou surovinou. Tento fazuľový tvaroh vyrábaný zo sójového mlieka je plný antioxidantov, podporuje zdravie srdcia a znižuje príznaky menopauzy. Tofu je vynikajúce grilované, s bylinkami, marinované, ale aj údené. Často sa používa v ázijskej kuchyni, no miesto si našlo už aj v slovenských domácnostiach. Hodí sa aj do šalátov či ku grilovanej zelenine.

Šošovica, hrášok a fazuľa: Strukoviny nahrádzajú najmä látky, ktoré inak prijímate v mäse. Sú kvalitným zdrojom proteínov, zlepšujú zdravie čriev a znižujú pocit hladu. Kombinovať ich môžete s ryžou, cestovinami, pečivom, zeleninou alebo si z nich vyrobiť chutné a jednoduché placky či polievku.  

Kuskus: Vyrába sa zo pšenice, prosa či jačmeňa. Vášmu telu doplní potrebné minerály a vitamíny, pomôže s chudnutím a podporí trávenie. Takisto ako quinoa, aj kuskus môžete konzumovať na slano aj na sladko. Dopriať si ho môžete najmä na raňajky spolu s hroznom a škoricou.

image

Kuskus môžete použiť do šalátov alebo ako prílohu.

dreamstime

Quinoa: Plodina, ktorú obvykle konzumujeme ako prílohu. Je bohatá na bielkoviny, esenciálne aminokyseliny a vlákninu. Dokáže udržiavať srdce, kosti či vlasy zdravé a podporuje trávenie. Quinou môžete pripravovať na sladko aj na slano. Výborné sú z nej šaláty, prílohy, kaše, placky, ale aj cestá na pizzu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:42