Vymeňte pri presune do práce auto za bicykel.dreamstime
StoryEditor

Nestíhate športovať? Vďaka týmto tipom sa budete aj počas dňa viac hýbať

10.06.2022, 06:00
Zdravie

Viete, koľko času denne strávite sedením? Ak máte sedavé zamestnanie, pokojne vás to do tejto polohy priklincuje aj na osem hodín denne. To isté platí aj pre presun do práce. Či už využívate auto alebo MHD, opäť ste pasívne. Večer ste po celom dni taká unavené, že jediná poloha, po ktorej túžite, je tá s vyloženými nohami pred telkou.

Aj napriek tomu však môžete urobiť pre svoje zdravie a telo viac a využiť všetky možnosti, ako trošku rozhýbať telo. Stačí pár malých zmien.

O zastávku skôr

Presúvate sa do práce verejnou dopravou? Čo tak vystúpiť o zastávku skôr a prejsť pár metrov po vlastných? Na výhovorku, že sa ponáhľate a je to veľká strata času určite zabudnite. Tá minúta navyše vám určite chýbať nebude, no vášmu telu tento pohyb prospeje. Ak skutočne nestíhate, pridajte do kroku a rozprúďte krv v tele. Chôdza je pre nás najprirodzenejší pohyb, preto by sme si ju mali dopriať čo najčastejšie. Toto platí aj pre tie z vás, ktoré chodia do práce autom. Zaparkovať priamo pred dverami je síce pohodlné, ale vyčistiť si hlavu pred nástupom do práce tiež nie je na zahodenie. Nechajte auto o ulicu ďalej a svižne sa prejdite. Čoskoro sa to pre vás stane absolútnou rutinou, bez ktorej si nebudete vedieť predstaviť svoje ráno.

Pešo alebo na bicykli

Máte prácu do troch kilometrov od bydliska? Potom na auto ani nepomyslite. Tri kilometre prejdete po vlastných do dvadsať päť minút. Autom kvôli semaforom, zápcham, prechodom pre chodcov, parkovaniu a podobným zdržaniam to je zhruba len o polovicu času menej. Čiže vďaka autu ušetríte maximálne desať minút. Časovo to ani nepocítite, ale finančne určite áno. A samozrejme, vaše telo už štyridsať minút rýchlej chôdze pocíti rovnako. Jednou z možností môže byť aj kolobežka. Dostanete sa s ňou po meste rýchlo a jednoducho, a ten zadok a vypracované nohy, ktoré vám budú odmenou! Znie to viac než lákavo, čo poviete?

Výťah? Nie, ďakujem.

Najčastejšou výhovorkou, prečo sa ľudia nehýbu a prečo nejdú radšej pešo, je zväčša nedostatok času. Aj pri výťahu. Tu sa naozaj nedá hovoriť o časovej strate, ak vymeníte výťah za schody. Kým čakáte na privolanie výťahu, kým sa presuniete z deviateho poschodia na prvé, stíhate si vyšľapať na sedmičku. Keď to urobíte jedenkrát, nič sa nezmení. Keď to však budete robiť pravidelne, už aj vaše svalstvo zaznamená tento pravidelný pohyb. Ani nebudete vedieť ako a po schodoch vybehnete za polovicu z pôvodného času.

Obedňajšia pauza

Denne by sme mali urobiť minimálne desaťtisíc krokov. Využite obednú prestávku a vyberte sa na menšiu prechádzku. Jedlo si pokojne dajte za stolom a prečítajte si maily od kolegov. Vášmu tráveniu aj hlave prospeje, keď si po obede doprajete krátku 15 minútovú prechádzku.

Naťahovanie sa

Najmä tie z vás, ktoré skutočne celý deň presedia za počítačom, by mali dbať na pravidelný pohyb aj počas dňa. Ak máte možnosť, pracujte na striedačku po sediačky aj po stojačky. Ponaťahujte si dôkladne chrbát, urobte prípadne pár výskokov, aby ste trošku rozprúdili krv v tele a uľavili tiež stuhnutému svalstvu. Uvidíte, že sa budete cítiť oveľa lepšie. Ak sedíte, posilňujte zadok tým, že ho budete v pravidelných intervaloch sťahovať. To isté robte aj s bruchom. Samozrejme, že z toho nebudete mať tehličky na brušku, ani zadok ako J.Lo, ale aspoň svalom dáte sem-tam na vedomie, že o nich viete.

Brušáky namiesto popcornu

Už počas dňa rozmýšľate, aký film si večer pozriete a ako konečne zrelaxujete? S pohárom vína a práve urobeným popcornom. Znie to super. Naozaj. Zapnite si ten film. Urobte popcorn a dajte ho partnerovi. Vy si zatiaľ rozložte podložku na cvičenie, namiesto vína si do ruky zoberte činku a dajte si pár brušákov so záťažou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:14