Ak si neviete predstaviť ani deň bez voňavého a chrumkavého pečiva, no snažíte sa zhodiť nejaké to kilečko navyše, potom dajte šancu tomuto tradičnému arménskemu pokrmu, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube aj u nás.
Čistá práca
Týmto pokladom z Arménska môžete nahradiť nielen chlieb, ale aj tortily. Tie narozdiel od lavašu obsahujú množstvo éčok, stabilizátorov a dochucovadiel. Na výrobu tradičného lavašu sú použité len tri ingrediencie. Pšeničná alebo špaldová múka, voda a soľ. Bežne sa vyrába aj z bezlepkovej múky. V jednoduchosti ja krása a tu to teda platí niekoľko násobne. Navyše, oproti ostatnému pečivu, lavaš obsahuje vyššie množstvo bielkovín a minimum tukov. Žiadny cukor, droždie ani kysnutie, takže je vhodný aj pre tých, ktorí trpia histamínovou intoleranciou. Vďaka tomu, že neobsahuje mlieko, môžu ho smelo konzumovať aj tí, ktorí majú alergiu na laktózu.
Pre deti aj dospelých
Lavaš ponúka množstvo možností, ako ho pripraviť. Sladký, alebo slaný? Ideálne oboje. Chuť lavašu je pomerne neutrálna, preto sa kreativite nekladú žiadne medze. Urobte si rolky naplnené riccotou a čerstvou zeleninou a máte chutnú a výživnú večeru doslova za pár sekúnd. Rovnako tak môžete ohúriť vašu návštevu a lavaš naplniť obľúbenými surovinami. Nakrájaný na menšie mini rolky a prepichnutý špáradlom je chutným a vizuálne pôsobivým občerstvením pre vašu návštevu. V prípade nedostatku času ním môžete nahradiť obľúbené palacinky. Natrite lavaš čokoládou či džemom, ozdobte ovocím a vaše deti ani nezistia, že jedia niečo, čo je oveľa zdravšie ako palacinky, na ktoré sú zvyknuté. Aj obľúbené talianske lasagne budú s lavašom chutiť výborne a navyše si ich doprajete bez výčitiek pre nižšie množstvo kalórii.