Toto sú najlepšie detoxikačné čaje z byliniek.Unsplash
StoryEditor

Prečistia telo a podporia chudnutie: Týchto 5 detoxikačných čajov rozhodne musíte na jar vyskúšať

04.03.2022, 08:00
Zdravie
Pri detoxikácií sa telo zbavuje toxínov a zlepšuje duševné i fyzické zdravie. Okrem toho podporuje aj chudnutie, posilňuje pamäť a pomáha pri trávení. Toto je 5 najlepších detoxikačných čajov, ktoré by ste mali piť celú jar.

Vyskúšajte si urobiť domáci čaj z byliniek, vďaka ktorému si prečistíte telo i myseľ.

Zelený čaj

Detox prostredníctvom zeleného čaju je vhodný pre každého. Je totiž bohatý na antioxidanty a vitamín C. Má protizápalové a protivírusové účinky, čo znamená, že vyplavuje z tela nahromadené škodliviny, čím prečisťuje organizmus. Ak ho budete piť pravidelne, dokáže naštartovať metabolizmus a podporiť spaľovanie tukov pred letnou plavkovou sezónou. Je tiež plný zdravotných benefitov, napríklad znižuje krvný tlak či cholesterol a pozitívne vplýva na psychiku. Môžete piť buď obyčajný zelený čaj, ktorý však nezalievajte úplne vriacou vodou, alebo zelený čaj matcha, ktorý obsahuje okrem vitamínov aj vlákninu, zinok či magnézium.

Čaj kombucha

Kombuchový čaj používali už starí Číňania a dodnes je označovaný ako elixír zdravia. Kombucha je fermentovaný perlivý čaj, ktorý je známym bojovníkom proti rakovine a posilňovačom imunity. Obsahuje vitamíny, enzýmy, probiotiká a veľké množstvo potrebných kyselín, vďaka ktorým dokáže telo rýchlejšie detoxikovať. Taktiež pomáha zlepšovať trávenie, metabolizmus, spaľuje kalórie, znižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.

Na prípravu tohto čaju budete potrebovať jednu nádobu kombucha kultúry, osem vrecúšok zeleného čaju, 200 g cukru, 4 litre vody a kúsok látky. Postup je zložitejší, ale výsledok stojí za to. Uvarte 2 litre vody vo veľkom hrnci. Pridajte čajové vrecúška a nechajte lúhovať 20 minút. Vyberte čajové vrecúška, pridajte celú dávku cukru a dobre premiešajte. Po vychladení pridajte do zmesi ďalšie 2 litre vody a kombucha kultúru. Hotový čaj prikryte látkou, zaistite gumičkou a nechajte kvasiť na tmavom mieste 7 – 14 dní.

Čaj zo zázvoru, medu a kurkumy

Kurkuma sa na liečebné účely používa už od staroveku. Je bohatá na antioxidanty a potrebné živiny. Dokáže podporovať imunitu, trávenie, podporuje chudnutie a je schopná i spomaliť starnutie. Je však známa aj tým, že má antidepresívne účinky. Zázvor je zas vyhľadávaný proti nadúvaniu a tiež ako pomocník pri chudnutí. A napokon med, ten má nespočetné množstvo priaznivých účinkov na váš organizmus. Je schopný zbaviť telo toxínov, odkysličiť organizmus, dodať energiu či skvalitniť spánok. Zmiešajte si to všetko spolu a máte doslova čajovú bombu.  

Na jednu porciu tohto zázračného nápoja budete potrebovať menšie kúsky nakrájaného zázvoru, štipku kurkumy a jednu lyžičku medu. Jednoducho stačí všetky ingrediencie zaliať, ale pozor! Nikdy ich nezalievajte vriacou vodou, pretože zničíte liečivú silu jednotlivých zložiek.

Mätovo - citrónový čaj

Mäta v sebe ukrýva niekoľko zdravotných výhod. Obsahuje vitamín C, vďaka ktorému posilňuje imunitu a dokáže bojovať proti vírusom a baktériám. Okrem toho pomáha aj pri čistení dýchacích ciest, ktoré môžu byť zablokované hlienom. Mangán, ktorý zelená aromatická rastlinka obsahuje, pôsobí proti voľným radikálom v tele a pomáha pri ich neutralizácii. V kombinácii s citrónom je mäta skvelým prostriedkom na liečbu rôznych ochorení. Obsiahnuté antioxidanty a živiny napomáhajú chudnutiu a telo hydratujú i zasýtia. Príprava čaju je jednoduchá. V horúcej vode nechajte lúhovať lístky mäty po dobu 10 minút. Až potom pridajte šťavu z citróna a med.

Čaj z bazalky svätej

Lístky z bazalky svätej sa po stáročia používajú ako liek proti kašľu, nachladnutiu, zápalu pľúc, astme a celkovo pri ochoreniach dýchacích ciest. Táto bylinka dokáže uvoľniť bolesť hlavy, znížiť horúčku, nervové napätie a úzkosť, podporiť psychickú rovnováhu a posilňovať imunitný systém. Taktiež znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávenie a črevné funkcie. Je výborným domácim liekom pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, pomáha regenerovať pokožku pri infekciách a aplikuje sa pri liečbe onkologických ochorení. Listy z bazalky svätej sú však vhodné aj na prečistenie organizmu. Príprava je podobná ako aj pri iných čajoch. Nechajte ju lúhovať v horúcej vode po dobu 10 minút a môžete začať s detoxom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:50