Bobule Acai v sebe ukrývajú veľké množstvo zdravotných výhod.Unsplash
StoryEditor

Pozitívne pôsobia na pleť a zvyšujú energiu. Bobule Acai sú považované za superpotravinu

07.03.2022, 08:00
Zdravie
Bobule Acai pochádzajú z paliem dažďových pralesov. Sú známe aj ako superpotravina s množstvom zdravotných výhod. Dokážu pomôcť pri chudnutí, starostlivosti o pleť, zdraví srdca či zvýšiť energiu. Prezradíme vám, aké ďalšie výhody v sebe ukrývajú a ako ich konzumovať.

Acai sú okrúhle plody, ktoré rastú na palmách v dažďových pralesoch Strednej a Južnej Ameriky. Kedysi tieto bobule predstavovali základnú potravu pre domorodé kmene. Acai majú tmavofialovú až čiernu šupku a žltú dužinu s kôstkou. Aby ste ich mohli jesť, namáčajú sa, aby zmäkli, a potom sa rozdrvia, čím vznikne pasta. Majú nezvyčajnú zemitú chuť podobnú černiciam a tmavej čokoláde.

Keďže majú krátku trvanlivosť, vo svojej pôvodnej podobe ich môžete dostať len v oblastiach, kde sa pestujú. V obchodoch ich kúpite ako lisovanú šťavu, mrazené ovocné pyré či sušený prášok. Zároveň sa používajú aj na ochutenie niektorých potravinových výrobkov a a ako ingrediencia kozmetických produktov, najmä telových krémov či olejov.

Bobule Acai sú považované za superpotravinu, a to najmä vďaka ich vysokému obsahu tuku a nízkemu obsahu cukru. Ukrývajú v sebe potrebné živiny a minerály, ale aj vlákninu, vitamín A či vápnik. Ich zdravotné výhody sú jedinečné a môžu za to vďačiť najmä zložkám, ktoré pôsobia v tele ako antioxidanty.

Hydratujú pokožku a zvyšujú energiu

Odborníci tvrdia, že dužina Acai môže pomôcť pri chudnutí. Dokonca sa v posledných rokoch zvýšil na trhu počet doplnkov stravy, ktoré obsahujú práve tieto zázračné bobule. Je to najmä pre ich vysoký obsah vlákniny, ktoré sú schopné znižovať chuť do jedla. Keďže majú antioxidačné vlastnosti, sú vynikajúcou zložkou aj v kozmetike. Dokážu zmierniť podráždenie, začervenanie a hydratovať či rozžiariť pokožku.

Acai sú tiež známe aj ako zvyšovače energie, pozitívne vplývajú na únavu či duševné vyčerpanie. Takisto môžu mať afrodiziakálne vlastnosti, pretože zvyšujú krvný obeh v tele. Predpokladá sa, že vďaka množstvu zdravotných účinkov pri ich pravidelnej konzumácií dokážete spomaliť proces starnutia a zabrániť tvorbe vrások.

Zlepšujú pamäť a posilňujú imunitu

Bobule Acai pôsobia ako antioxidanty, vďaka čomu môžu zlepšiť stav rôznych srdcových chorôb a regulovať hladinu cholesterolu. Takisto obsahujú zložky, ktoré uvoľňujú cievy, čím sú schopné znížiť tlak, zabrániť vzniku krvných zrazenín či mŕtvici a infarktu. Keďže v sebe ukrývajú prírodné vlákniny, pomáhajú pri trávení a znižujú riziko zápchy. Šťava z Acai bobúľ môže byť vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je známym posilňovačom imunity a pomocníkom pri udržiavaní celkového zdravia. Majú protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým urýchľujú hojenie rán a taktiež sú schopné podporiť správne fungovanie mozgu. To znamená, že ich konzumáciou si môžete zlepšiť pamäť a chrániť sa pred vznikom nervových porúch.

Vhodné do koláčov či smoothies 

Hoci Acai bobule sú pre zdravie prospešné, majú niekoľko vedľajších účinkov. Ak máte alergiu na peľ alebo iné ovocie, mali by ste byť veľmi opatrní. Keďže majú vysoký obsah cukru, ani pre diabetikov nemusia byť vhodné. Okrem niekoľkých nevýhod však poskytujú množstvo liečivých účinkov, ktoré prospejú organizmu aj mysli. Ako konzumovať Acai? Jednoducho, pridajte si ich do ranných vločiek s mliekom, jogurtu či smoothies. V obchodoch ich môžete dostať aj vo forme prášku, ktorý môžete použiť ako prísadu do koláčov či iných jedál.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:42